Meghosszabbították a Simon Gábor elleni nyomozást

Forrás: Fotó: MTI/Bruzák Noémi

-

Az MSZP volt elnökhelyettesét költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsítják.


Simon Gábor ellen folyó nyomozás – 2015. június 14-én lejáró – határidejét az ügyészség 2015. szeptember 14-éig meghosszabbította. Simon jelenleg lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll, amelyet 2015. július 29-ig rendelt el vele szemben a bíróság.


Simon Gáborról tavaly február elején derült ki, hogy több száz millió forintot tart egy bécsi számlán, amelyet nem tüntetett fel vagyonnyilatkozataiban. Később az is nyilvánosságra került, hogy egy Bissau-guineai útlevéllel Magyarországon is nyitott számlát, amelyen szintén milliók vannak. A Központi Nyomozó Főügyészség csaknem 100 millió forintos költségvetési csalással és ötrendbeli hamismagánokirat-felhasználás vétségével gyanúsítja az MSZP volt elnökhelyettesét. A politikust március 12-én helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság, két hónappal később pedig házi őrizetbe került.

Az ügy kirobbanása után Simon Gábor 128 milliós adóhátralékot fizetett be a külföldi számlákon tartott vagyona után.

Idén május 15-én a Napi Gazdaság azt írta: információik szerint rövidesen megkezdődik az iratismertetés, a volt politikust egyszer még beidézik az ügyészek, és közlik vele a végleges gyanúsítást. Az újság úgy tudja, a nyomozóknak nem sikerült kideríteniük, hogy milyen forrásból származik az eltitkolt 240 millió forint.

Az is lehetséges, hogy megtarthatja a számláin tárolt vagyonát – hogy miért, azt ebben a cikkünkben olvashatja el.

A volt szocialista képviselő a TV2 Tények című műsorában arról beszélt: lelkiismerete tiszta, sem takargatnivalója, sem félnivalója nincs. A volt politikus a hírműsornak a pénz eredetéről nem beszélt. Elmondta ugyanakkor, az ügyben végig ártatlannak vallotta magát.