Meghosszabbították a hőségriadót

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Megdőlt a budapesti melegrekord, de az országos még nem.


A tartós kánikula miatt vasárnap éjfélig meghosszabbította a hőségriadót Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Pénteken az országos napi melegrekord nem, de a fővárosi több mint 3 fokkal megdőlt. A meteorológiai szolgálat szerint Budapesten már délután 3 órakor biztos volt, hogy megdőlt a napi melegrekord. Mostanáig ezen a napon 36,7 Celsius-fok volt a fővárosi csúcsérték, amelyet 1921-ben mértek. Újpesten már ekkor jóval magasabb értéket mértek, a végleges napi fővárosi maximumhőmérsékleti rekord 39,7 fok lett.

Az augusztus 4-én mért országos melegrekord 40,5 fok: az 1905-ben Orosházán mért érték nem dőlt meg. Pénteken Kübekházán volt a legmelegebb, 40,3 fok.

Az előrejelzés szerint az északnyugati megyékben szombatra pár fokot mérséklődik a hőség. Az ország legnagyobb részén folytatódik a túlnyomóan napos, csapadékmentes idő. Ugyanakkor az Alpokalján és az északi határsávban néhol futó zápor, estétől az északnyugati tájakon zivatar is előfordulhat.

A többnapos, extrém meleg időjárás nemcsak a gyerekeket és az időseket veszélyezteti, hanem a fiatal szervezetet is megviseli – mondta Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője. A hőség miatt az Országos Mentőszolgálat esetszáma az elmúlt 24 órában 20 százalékkal nőtt a szokásoshoz képest.

Az elmúlt 24 órában 3200-ra nőtt a mentők esetszáma, teljes kapacitással dolgoznak, országosan 780 mentőegység van szolgálatban. Győrfi arra kért mindenkit, figyeljenek a környezetükben élő idősekre, ajánlják fel a segítségüket, és ha valaki tudja magáról, hogy nehezen bírja a meleget, napközben tartózkodjon hűvös, árnyékos helyen.

Gyermeket, állatot még pár percre sem lehet autóban hagyni, hiszen ennek súlyos élettani következményei lehetnek. A nagy melegben csökken a koncentrációképesség, ezért óvatosabban kell közlekedni – mondta a szóvivő.

Egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból szombaton és vasárnap korlátozás nélkül közlekedhetnek a nehéz tehergépkocsik a magyarországi utakon – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A járművezetők a vezetési és pihenőidő betartása mellett hosszabb megszakítás nélkül teljesíthetik szállítási feladatukat, nem kell a nagy hőségben a kocsijukban, parkolókban várakozniuk. A kamionstop felfüggesztése lehetőséget ad akár arra is, hogy a nehéz tehergépjárművek az enyhébb esti, éjszakai órákban induljanak útnak.

A hőség miatt az elmúlt napokban kiugróan megnőtt az ásványvizek forgalma, de az átlagosnál jóval több fogy jégkrémből, sörből és üdítőből is. Budapesten és számos településen ásványvizet osztottak a forgalmas helyeken.

Az E.ON Észak-dunántúli, Dél-dunántúli és Tiszántúli Áramhálózati Zrt. azt közölte, hogy ellátási területén átütemezi az áramszünettel járó hálózatfejlesztési munkálatokat, hogy a hűtéshez szükséges villamos energia rendelkezésére álljon a lakosságnak. Ahol lehetséges lerövidítik vagy átütemezik a feladatokat.