Meghökkentően közel a válogatott a foci-Eb-hez

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Bármit is gondoltunk a feröeriek elleni Eb-selejtező szünetében, még akár egyenes ágon is kijuthatunk a jövő nyári, franciaországi tornára – és ez messze nem sci-fi. Nézzük, mi vár ránk a vasárnapi zárófordulóban, és utána!


A magyar fociválogatott csütörtök este egy kínos, görcsös első félidő után 1-0-ra égett otthon a jórészt amatőrökből álló Feröer-szigetek ellen. A szünetben beállt Böde Dániel aztán nyolc perc alatt megfordította a meccset, Magyarország nyert 2-1-re, az utolsó húsz percben – amíg a csoport másik meccsén Románia ki nem egyenlített a finnek ellen – pedig egyenesen az Eb-részvételt érő második helyen állt a csoportjában.

A román egyenlítés után, a záróforduló előtt így néz ki az F csoport:
1. Észak-Írország 20 pont
2. Románia 17
3. Magyarország 16
4. Finnország 11
5. Feröer-szigetek 6
6. Görögország 3

Vasárnap 18 órától lejátsszák a maradék három meccset is a csoportban: Görögország–Magyarország, Feröer-szigetek–Románia, Finnország–Észak-Írország. Mivel a harmadik hely már biztos, Bernd Storck csapata már legrosszabb esetben is pótselejtezőt játszhat. De akár egyenes ágon is kijuthat a France 2016-ra, az első világversenyére kereken harminc év után.


Így áll össze az Eb mezőnye

Franciaország házigazdaként automatikus Eb-résztvevő, a torna többi 23 csapata selejtezőkön jut ki. Összesen kilenc selejtezőcsoport van, melyekben oda-vissza meccselnek egymással a válogatottak, végül az első két helyezett mindegyikből kijut az Eb-re. Ez tehát a rendező franciákkal együtt 19 csapat.


Marad még öt hely: a legjobb csoportharmadik szintén további tortúra nélkül mehet az Eb-re, míg a további nyolc csoport harmadikjait párokba sorsolják, hogy úgynevezett pótselejtezőn, oda-vissza játszva egymással harcoljanak a franciaországi útért. Jövőre rendeznek majd először 24 csapatos Eb-t, ez, és a selejtezőcsoport kedvező sorsolása növelte meg jelentősen a magyar esélyeket a kijutásra.


A második hely

Csoportmásodikként tehát egyből készülhetne a válogatott a június 10-től kerek egy hónapon át tartó tornára. Ehhez az kell, hogy a zárókörben legalább egy ponttal többet szerezzen Romániánál. Mindkét csapat idegenben játszik, Románia éppen a Feröer-szigetekkel, Magyarország a csoportban utolsó, teljesen motiválatlan görögökkel. Ha Románia nem nyer, Magyarország viszont igen, megvan a második hely. Ha Románia kikap, Magyarország ikszel, így pontazonosság lesz, akkor is a magyarok a jobbak, mert az egymás elleni meccseken szereztek idegenbeli gólt (Bukarestben 1-1, Budapesten 0-0 lett).


Ha a románok nyernek, nincs mit számolgatni, a második hely elúszott a magyaroknak, és marad a legjobb csoportharmadikként való továbbjutás lehetősége.


Legjobb csoportharmadikként

Legjobb csoportharmadikként szintén nem kellene pótselejtezni, ám ez már összetettebb kérdés. Magyarország 15 ponttal számolhat, ha harmadik marad, ugyanis a csoportharmadikok rangsorolásakor az utolsók elleni eredményt nem veszik figyelembe. Mivel vasárnap az F csoportban biztosan utolsó görögökkel találkozunk, egészen biztosan nem szerezhetünk újabb pontokat.


Kérdés, kinek lehet 16 pontja, vagy 15, de a magyarokénál jobb gólkülönbsége? Veszélyességi sorrendben: Ukrajnának, Törökországnak, Oroszországnak, Svájcnak, Walesnek és Norvégiának.
  • Ukrajna esetében egyszerű a képlet: ha hétfő este (20.45) legyőzi Spanyolországot Kijevben, megelőzi a magyarokat a csoportharmadikok közt.
  • Törökország a csehekkel játszik idegenben, majd Izlanddal otthon. Ha mindkétszer nyer, 18 pontja lesz, ebből 16 marad, ha Lettország lesz végül az utolsó, de csak 12, ha Kazahsztán.
  • Oroszország akkor előzhet meg, ha lecsúszik a csoportja második helyére (azaz kikap pénteken Moldovában), de az utolsó fordulóban, hétfőn megveri Montenegrót.
  • Svájc csak elméletileg előzhet, amennyiben kikap otthon San Marinótól, majd elveri idegenben Észtországot. Nos, az előbbi kizárt: idegenben is legázolta 4-0-ra a miniállam válogatottját.
  • Walesre ugyanez vonatkozik: úgy lehetne legjobb csoportharmadik, ha kikapna otthon Andorrától, miközben megelőzi a jelenleg ötpontos hátrányban lévő Izrael.
  • Norvégia legjobb csoportharmadik pozíciójához elég sok feltételnek teljesülni kellene: el kellene vernie Olaszországot, ki kellene kapnia Máltától, miközben Máltának utolsónak kellene maradnia, úgy, hogy az olaszok megverik Azerbajdzsánt, Horvátország pedig Bulgáriát (otthon) és Máltát (idegenben) is legyőzik.


Pótselejtező

Noha hat válogatott is a magyarok legjobb csoportharmadik pozíciójára tör, láthatjuk, hogy egyiknek sincs igazán reális esélye erre – még az ukránok kijevi győzelme tűnik a legveszélyesebbnek, ám ez is inkább akkor, ha a spanyolok már biztos csoportelsők lennének addigra. Ám ez nem valószínű: Szlovákia csak két pontra van a spanyoloktól, a következő körben Fehéroroszországot fogadja, majd kötelező győzelem vár rá Luxembourgban.


Ha mégsem Magyarország lenne a legjobb csoportharmadik, pótselejtezőre kényszerülne. Ebben az esetben az UEFA rangsora (melyet a csoportkör végén frissítenek majd) alapján osztanák párba a csapatokat. Mivel még sem a leendő ranglista, sem a csoportharmadikok nem ismertek, elég bonyolult a képlet, mindenesetre a jelenlegi állás alapján Izrael vagy Szlovénia lenne a pótselejtezős ellenfél.


Inkább ne pótselejtezzünk

Bárkit is kapnánk, nem lenne könnyű: lássuk be, hogy egy rendkívül gyenge csoportban kapartuk ki a harmadik helyet. Két, fixen magasabban jegyzett válogatott közül Romániának évtizedek óta nem volt ennyire gyenge a csapata, Görögország pedig teljesen érthetetlen összeomlást produkált.


Bár a három szövetségi kapitánnyal (Pintér Attila, Dárdai Pál, Storck) nyomuló válogatott végül – úgy tűnik – révbe ért, az északírek és a románok ellen négy meccsen összesen három pontot gyűjtött, míg a Feröer-szigeteket mindkét meccsen csak nagy nehezen gyűrte le, egy-egy góllal. Ezek után alaposan fel kellene kötni a gatyát egy oda-visszavágós pótselejtezőn, ráadásul könnyen lehet, hogy az UEFA zárt kapus büntetésének halasztása miatt éppen a kulcsfontosságú párbajban maradna nézők nélkül a Groupama Aréna.

Az is igaz ugyanakkor, hogy Románia ellen például megnyertük volna a párbajt (lásd a fent említett 0-0, 1-1-es meccseket), tehát nem volna esélytelen a csapat. De azért egyszerűbb elkerülni a pótselejtezőket.