Meghiúsult a korszerű csecsemőszűrés

-

Kiképezték a védőnőket, de nem valósult meg a program.


Továbbra sem valósult meg a 2016 első felére ígért új típusú szűrés a csecsemőknél, amelynek célja az lett volna, hogy minél több esetben és minél előbb kiszűrjék a babák fejlődési rendellenességeit, és így még időben megkezdődhessen a gyerekek korai fejlesztése – írja a Magyar Nemzet. Az új módszernek továbbra sincs jogszabályi háttere – mondta a lapnak Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. Az alapellátási törvény végrehajtási rendeletei máig nem készültek el, és ennek lett volna része a védőnői ellátásról szóló jogszabály-módosítás is. Pedig évente legalább ötezer gyermeknek van szüksége korai fejlesztésre, és fontos lenne, hogy a lehető leghamarabb segítséget kapjanak a családok.

Az új szűrés keretében a védőnők gyakrabban vizsgálták volna a gyerekeket: a kötelező védőnői vizsgálatok számát négyről hatra emelték volna egyéves korig; ha pedig probléma merülne fel, akkor további két vizsgálatot kellett volna elvégezni. Ezenkívül speciális kérdőívek segítettek volna a fejlődésbeli problémák felismerésében, amelyeket a gyermek egy hónapos és hatéves kora között 12 alkalommal kellett volna kitöltenie a szülőnek. Az új típusú szűrés elvégzésére ki is képezték a védőnőket.

A szakma évek óta hangoztatja, hogy hatékonyabbá kell tenni a korai fejlesztést. Úgy tűnik azonban, a kormány behúzta a kéziféket. Legalábbis részben. Hétfőn Balog Zoltán miniszter bejelentette, hogy a kormány 5,7 milliárd forintot biztosít a kora gyermekkori intervenció fejlesztésére egy uniós program keretében. Csordás úgy tudja, az összeget a szakmaközi együttműködés monitorozására és az új lehetőségek megtalálására fordítják. A hétfői hírek szerint a program célja az is, hogy hamarabb kiszűrjék a fejlődési kockázatokat, és minél korábbi életkorban megtalálják a megfelelő fejlesztő szakembert.

Korai fejlesztésre csak a nagyobb városokban van lehetőség, a falvakból szinte elérhetetlen a szolgáltatás. Remélhetőleg ezen is változtat majd az említett program. Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár hétfőn azt mondta, azokban a régiókban, ahol az ellátás hiányos, helybe viszik majd a szolgáltatásokat, hogy a családoknak ne kelljen sokat utazniuk. A szakorvosi vizsgálatra azonban gyakran így is 3-4 hónapot kell várni, ami egy rendellenességgel küzdő csecsemő esetében kritikus lehet.