Meghekkelte az ellenzék a legújabb V. kerületi ingatlanbizniszt

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

Tíz ingatlant adna el a fideszes vezetésű V. kerület. Az LMP kifogásolta, hogy bár nemzetközi pályázatról van szó, az ingatlanokat csak a helyi újságban és az önkormányzati hirdetőtáblán verték dobra. Az ellenzéki párt a hirdetéseket ezért felpakolta az ingatlan.com-ra.


Szokatlan hirdetés jelent meg a szerdán az egyik legnagyobb ingatlanértékesítő oldalon, az ingatlan.com-on. Eszerint a fővárosi Deák Ferenc tér közelében fekvő Sütő utcában egy 862 négyzetméteres üzlethelyiséget kínálnak eladásra 140 millió forintért. Az eladó a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzat.

„Az V. kerületi önkormányzat a Dr. Sándor Ügyvédi iroda segítségével nyilvános pályázatra bocsátja a korábban irodaként működő, kiváló adottságú üzlethelyiség tulajdonjogát” – olvasható a hirdetésben. A pályázatra július 23-a és július 30-a között lehet jelentkezni, az ajánlatokat augusztus 27-én bontják fel.

A hirdetést a weboldalra nem az önkormányzat, hanem az LMP helyi szervezete tette fel. A lépést azzal indokolták, hogy a kerület az eladásra kínált ingatlanokat csak az önkormányzat honlapján, a helyi újságban és az önkormányzati hirdetőtáblán hirdette meg. Mivel nemzetközi pályázatról van szó, az ellenzéki párt szerette volna, ha az ingatlanokat szélesebb körben, többek között nemzetközi fórumokon is meghirdetik.

Csonka Krisztián LMP-s képviselőnek az erről, valamint a jelentkezési határidő meghosszabbításáról szóló javaslatát azonban a fideszes többség elutasította. „Láthatóan a kerület fideszes vezetése nem érdekelt abban, hogy az ingatlanjait jó áron és jó feltételekkel adja el, a pályázaton részt vevők körét is inkább szűkíteni igyekszik, így alappal merülhet fel az a gyanú, hogy már megvan, hogy ki fogja elnyerni az ingatlanokat” – olvasható az V. kerületi LMP blogján.

Az V. kerületi önkormányzat június 25-i ülésén döntött az ingatlanok értékesítéséről. Az eladás részleteivel a tulajdonosi, elidegenítési és lakásbizottság a július 10-i ülésén foglalkozott. Összesen tíz, jelenleg üresen álló, nem lakáscélú ingatlan értékesítésére írtak ki pályázatot. Ez az első ingatlancsomag, amelyet a Szentgyörgyvölgyi Péter vezette önkormányzat értékesít.


Felháborítónak tartjuk Csonka Krisztián kicsinyes húzását, amivel szándékosan vezeti félre a közvéleményt, téves adatokat közölve. Saját üzleti érdekből a saját telefonszámát megadva hirdeti az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat, direkt szembemenve a bizottság döntésével

- írta cikkünk megjelenése után az V. kerületi önkormányzat. A közlemény szerint az LMP-s politikusnak tudnia kell, hogy az egyik ingatlanra már többször írt ki pályázatot az önkormányzat, de nem érkezett rá érdeklődő. Hozzátették: a pályázati kiírást a kerület versenyeztetési szabályzatnak megfelelőn hozták nyilvánosságra.

Az V. kerületi ingatlanértékesítések miatt a Fővárosi Főügyészség április közepén hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást. A nyomozás Juhász Péter feljelentése miatt indult. Az ellenzéki politikus azt a kerületi modellt kifogásolta, amely szerint az önkormányzat előbb bérbe adta az ingatlant, amelyhez aztán a bérlő pár hónappal később, az elővásárlási jogára hivatkozva kedvezményesen, a forgalmi érték 70 százalékáért hozzájutott.