Meghekkelte a Huaweit az amerikai titkosszolgálat

Fotó: Europress/AFP

-

Az amerikai titkosszolgálat meghekkelte a Huawei rendszerét és információt szerzett a kínai cég hálózatának működéséről, valamint a cégvezetők kommunikációiról, sőt, azon keresztül harmadik országokig is eljutott - derült ki az Edward Snowden által a napokban kiszivárogtatott dokumentumokból.


A New York Times és a Der Spiegel beszámolója szerint a 2010-ben indult Shotgiant fedőnevű akció célja az volt, hogy feltérképezze a kínai telekomcég és a kínai kormány közti kapcsolatokat. Az amerikai kormány a Huaweit eddig rendre kizárta a szélessávú beruházásokból, attól való félelmében, hogy a társaság által kiépített rendszerekbe hátsó kapukat létesít a kínai kormány és a kínai hackerek számára, amelyen keresztül azok amerikai kormányzati és vállalati titkokhoz juthatnak. Az amerikai titkosszolgálat célja volt ennek a gyanúnak a kivizsgálása, ám a Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok szerint az akció ennél jóval tovább ment.

Az NSA feltörte a Huawei belső hálózatát, és onnan ügyféladatokat, belső felhasználásra szánt dokumentumokat, valamint a Huawei termékek forráskódját is megszerezte.

A forráskódok segítségével a titkosszolgálatnak nem csak arra nyílt lehetősége, hogy belelásson a cég alkalmazottainak és vezetőinek belső levelezésébe, hanem a Huawei által harmadik országokbe értékesített kommunikációs eszközöket is képes volt lehallgatni, illetve azok működését ellehetetleníteni. A titkosszolgálat által megszerzett információk arra is alkalmassá teszik az amerikaikat, hogy a Huawei hálózatára csapást mérjenek. Az amerikai titkosszolgálat szerint akciójuk célja a biztonsági fenyegetések elhárítása volt, és a Huawei rendszeréről megszerzett adatokat nem adják át a kínai távközlési cég amerikai riválisának, a Cisconak. A nyilvánosságra került dokumentumokból azonban az kiderül, hogy az NSA a Huawei által az elmúlt években kiépített szélessávú hálózati rendszert használta ahhoz, hogy iráni, afganisztáni, kenyai és kínai célpontjaihoz eljusson. A titkosszolgálat eredeti gyanújának alaposságáról azonban mostanáig sem sikerült megbizonyosodni.

Az újságok kezébe került dokumentumok egyikéből sem derül ki, hogy a Huawei valóban a kínai hadsereg fedőszerve lenne, vagy - az NSA feltételezésével ellentétben, és a cégvezetők állításával összhangban - egy a kínai kormánytól teljesen függetlenül működő vállalat.

A Huawei reakciója szerint ha az amerikaik valóban kémkedtek, és olyan sikerrel, ahogy a Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok mutatják, akkor az NSA-nak látnia kell, hogy az amerikaik gyanúja megalapozatlan volt a cég kínai kormányzati kapcsolatait illetően. S ha az Egyesült Államok tényleg betört a Huawei rendszerébe, akkor ironikus módon épp azt tette, amivel a kínai céget alaptalanul megvádolta.