Meghátrált a román kormány

Fotó: MTI / Baranyi Ildikó

-

A bukaresti kormány hatálytalanítja a vitatott sürgősségi rendeletét.


A román kormány hatálytalanítani fogja vasárnap korábbi sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosította - jelentette be Sorin Grindeanu miniszterelnök szombaton, a rendelet elleni országos tüntetéssorozat ötödik napján.

Románia városaiban ötödik napja tüntettek, hivatalos források szerint mintegy 20 ezer ember vett részt a szombati bukaresti tiltakozáson, de a digi24.ro 40 ezer tüntetőről ír. Időközben az ország nagyobb városaiban is utcára vonultak az emberek, Kolozsváron mintegy 10 ezren gyűltek össze a Főtéren.

Szombaton már Augustin Lazar, Románia legfőbb ügyésze a büntető törvénykönyvet és perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendelet hatályának felfüggesztését és megsemmisítését kérte a bukaresti táblabíróságtól.

A január elején hivatalba lépett balliberális kormány kedd esti ülésén fogadta el a nagy felháborodást kiváltó törvénytervezetet, melynek legvitatottabb pontja az, hogy a jövőben csak a 14 millió forintnak megfelelő összegnél nagyobb kárt okozó hivatali visszaélések minősültek volna bűncselekménynek, a kiszabható legnagyobb büntetést pedig az eddigi hétről három évre csökkentette volna. Az intézkedés sokak szerint elsősorban volt és jelenlegi magas rangú politikusoknak kedvez s jelentős akadályt gördít az elmúlt években fokozott üzemmódra kapcsolt korrupcióellenes küzdelem elé.