Meghamisították a miniszter szavait?

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

Kiköthetnek-e Szíriában a romák, vagy sem? Trócsányi szerint ő ilyenről nem beszélt.


12 millió európai roma van kitéve a radikalizálódás veszélyének – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter Brüsszelben egy konferencián. Ez a gondolatsor itt meghallgatható. Az EUObserver tudósítása szerint azonban a miniszter arról is beszélt, fennáll a veszélye, hogy az európai romák Szíriába mennek, és dzsihadista vagy más radikális csoportok oldalán harcba szállnak.

A lap megkérdezett egy meg nem nevezett szóvivőt is, hogy a katolikus romák miért küzdenének radikális csoportokkal Szíriában. A szóvivő azt mondta, mert a szegények, és jobban ki vannak téve a radikális eszméknek. A szóvivő szerint a miniszter álláspontja „hipotézis volt”, a kérdést nem vizsgálták részletesen.

Az Igazságügyi Minisztérium szerint hazudott az EUObserver az igazságügyi miniszter nyilatkozatáról, a miniszter szavait a lap (amely a tárca szerint „közismerten tendenciózus cikkeket jelentet meg”)


saját fantáziájának megfelelően kiegészítve tálalja.

A közlemény szerint a tárcavezető a magyar EU-elnökség alatt elfogadott európai roma keretstratégia megvalósítása érdekében szólalt fel, sem a dzsihadistákat, sem Szíriát nem említette. „Az Igazságügyi Minisztérium az esetet minden határon túlmenő provokációnak tartja, és szükség esetén jogi lépéseket tesz” – zárul a közlemény.

Megkerestük az újságírót, hogy a miniszter szavait szó szerint idézte-e, illetve ki volt a szóvivő, akivel beszélt, de egyelőre nem reagált. Közben az Átlátszó közzétette az egész konferencia hangfelvételét. Azt írják, Trócsányi valóban nem beszélt Szíriáról és a dzsihádistákról, szerintük talán a fordítás miatt érthették félre a miniszter szavait.