Meghalt Wojciech Jaruzelski, az utolsó lengyel kommunista vezető

Fotó: AFP / PATRICK KOVARIK

-

Meghalt Wojciech Jaruzelski tábornok. Az utolsó lengyel kommunista vezetőt hosszút betegség után, 90 éves korában érte a halál.


Jaruzelski 1981-ben lett miniszterelnök és a Lengyel Egyesült Munkáspárt főtitkára; 1985 és 1989 között az Államtanács elnöke, 1989-ben a Lengyel Népköztársaság elnöke, majd 1990-ig a Lengyel Köztársaság elnöke. Jaruzelski volt az, aki 1981. december 13-án hadiállapotot hirdetett ki Lengyelországban. Akkorra a Szolidaritás mozgalom olyan népszerű lett, hogy veszélyeztette a kommunisták hatalmát. A hadiállapot keretében mintegy 100 ezer katona szállta meg az országot, lezárták a repülőtereket és a határokat, kijárási tilalmat, sőt egy időre statáriumot vezettek be, a sajtóorgánumok közül csak a párt és a katonaság lapja jelenhetett meg. A Szolidaritás több ezer tagját ítélték el és internálták.  


Wojciech Witold Jaruzelski rádóbeszéde 1981 december 13-án


A Mihail Gorbacsov hatalomra kerülésével megkezdődött enyhülés következtében Jaruzelski tárgyalóasztalhoz kényszerült, és ismét működhetett a Szolidaritás. A kommunista vezető 1990-ben lemondott elnöki címéről, utódja pedig a Szolidaritás vezetője, Lech Wałęsa lett. Jaruzelskinek nyugdíjba vonulása után számos, a vezetése idején elkövetett bűncselekmény vádjával kellett szembenéznie. 2007-ben Lech Kaczyński államfő javaslatára törvénytervezet előkészítése kezdődött arról, hogy fosszák meg katonai rendfokozatától és minden állami elismerésétől azokat, akik részt vettek a hadiállapot kihirdetésében. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2005-ben a németek feletti győzelem 60. évfordulója alkalmából kitüntette Jaruzelskit.