Meghalt Verebes József

Fotó: Nationaal Archief / Bart Molendijk/Anefo

-

A nyolcvanas évek legendás edzője kétszer volt kapitány, háromszor bajnok. 74 éves volt, az utolsó napjaiban edzést akart vezényelni.


Hosszú betegség után vasárnap délután, az otthonában meghalt Verebes József, a nyolcvanas évek legendás edzője, kétszeres szövetségi kapitány.


Verebes súlyos tüdőbetegségben szenvedett, erősen lefogyott, és hangulatingadozásai voltak. A felesége, Marika beszámolója szerint a napokban többször úgy ébredt, hogy a csapatát kereste, edzést akart vezényelni „a fiúknak”.

A mesteredző kétszer nyert bajnokságot a Győrrel, látványos támadófocival, 102 gólt lőve, majd később az addig középcsapatnak számító MTK-t is aranyéremig vezette. Ez után lett először szövetségi kapitány, ám a kilencvenes években már nem működött a mágia, onnantól a karrierje gyors hanyatlásnak indult.

Mint a legtöbb nagy edzőnek, neki sem volt veretes játékosmúltja. Volt az FTC, majd az Oroszlány, a BVSC és Ganz-Mávag futballistája is, de korán átnyergelt az edzői pályára.

A Kecskemét, a Sülysáp és a Videoton után került 1981-ben a győri Rába ETO-hoz, és első két idényében mindjárt bajnok lett a csapattal. A támadófocit szerette, a Hannich, Burcsa, Szentes, Hajszán nevével fémjelzett ETO ontotta a gólokat, rendszeresek voltak az öt-, hatgólos győzelmek.


Verebes és az MTK közös indulója


Az ETO után az MTK-VM csapatával is bajnok lett az 1986-87-es szezonban. Ezt követően ült le először a válogatott kispadjára, majd 1992-93-ban még egyszer. A nemzeti csapat élén 3 győzelem és döntetlen mellett 9 veresége volt.

Van egy negyedik bajnoki címe is, igaz az csak részben az övé: az 1992-93-as szezonban nyolc mérkőzés után kellett távoznia a Kispest-Honvéd edzői posztjáról, viszont a csapat az idény végén bajnok lett a finn Martti Kuusela vezetésével, és a nyolc meccs okán Verebesnek is járt az aranyérem.

Az NB I-ben 461 találkozón irányította csapatait, ezek közül 222-t nyert meg. 1987-ben mesteredzői címet kapott, 2007-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend polgári tagozatának Lovagkeresztjét kapta meg.