Meghalt Vanity

-

Denise Matthews modell-énekesnőt Prince fedezte fel, majd a Vanity 6 frontembereként vált a nyolcvanas években pop- és szexikonná. Akciófilmekben és b-filmekben is szerepelt.


Denise Matthews mindössze 21 éves volt, amikor Prince felfedezte. El is nevezte Vanitynek, ugyanis saját maga női megfelelőjét látta benne. Bár olyat is olvasni, hogy Prince eredetileg Vaginának akarta elnevezni, csak Matthewsnak az nem tetszett, úgy lett Vanity.


Vanity 6


Mindenesetre Prince egy Hookers nevű szexi női triót akart 1981 környékén összehozni, fel is vett velük egy demót. Csak aztán találkozott Denise Matthews-zal, aki akkoriban modellként dolgozott, illetve b-filmekben szerepelt D.D. Wintersként: többek között a Terror Train című vonatos slasherben is játszott Jamie Lee Curtisszel, illetve a Tanya's Island című szörnyes romantikus sexploitationben.A trió élére mindesetre Matthews került, a projekt neve Vanity 6 lett, egy lemezük jelent meg, a Nasty Girl volt róla a leghíresebb szám, hallható volt a Beverly Hills-i zsaruban is.A Vanity 6 lemez 1982-ben jelent meg, a trió ugyanebben az évben Prince 1999 turnéján is szerepelt. Matthews azonban a lemez után kilépett az együttesből (így már nem szerepelt a Purple Rainben), és felvett két szólólemezt: az 1984-es Wild Animalt és a két évvel később Skin On Skint is a Motown adta ki. Ekkoriban szerepelt az Utolsó sárkány című filmben is, vele együtt pedig a 7th Heaven című dala is.Viszonylag sokat színészkedett, játszott Miami Vice-epizódban (és elég sok más sorozatban), John Frankenheimer Tíz másodperc az élet című filmjében, majd a Jackson, a vadállat című kultikus akciófilmben Carl Weathersszel és Sharon Stone-nal.A filmben előadott egy dalt, de több száma is szerepelt a filmzenét tartalmazó lemezen.Vanity később a Neon Cityben is játszott Michael Ironside oldalán, de a nyolcvanas évek második felében egyre inkább rácsúszott a drogokra, 1994-ben pedig túladagolta magát, és majdnem meghalt. Később áttért a kereszténységre.

Kilépése után a Vanity 6 – új frontembere után – Apollonia 6-re lett átkeresztelve, de azon a néven is csak egy lemezük jelent meg. Vanity közben a nyolcvanas évek afféle b-popikonjává vált, a Playboy címlapján kétszer szerepelt az évtizedben. Prince-en kívül járt Adam Anttel és Billy Idollal is, illetve Nikki Sixx-szel is a Mötley Crüe-ból. 1995-ben öszeházasodott Anthony Smiths amerikai focistával, de elváltak. 2010-ben önéletrajzi könyvet írt Blame It On Vanity címmel.


Fifty-Two Pick-Up Vanity

Középen Vanity


Denise Matthews több éve súlyos beteg volt, 59 évesen halt meg hétfőn.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon is!