Meghalt Tom Petty

-

Az amerikai rockzenész 66 éves volt.


A Tom Petty and the Heartbreakers floridai születésű frontembere, zenész és dalszövegíró vasárnap este a malibui otthonában esett össze. Elvesztette az eszméletét, nem lélegzett, nem volt pulzusa és leállt a szíve. A Santa Monica-i egyetemi klinikán lélegeztetőgépre kapcsolták, de nem nyerte vissza eszméletét, és hétfőn délután meghalt.

Petty és csapata az 1970-es években lett híres. Több mint 60 millió lemezt adtak el, 2002-ben bekerültek a clevelandi Rock and Roll Hall of Fame múzeumba is. Petty sikeresnek bizonyult szólóénekesként is, a Free Fallin' világsiker lett.

Zenekarával utoljára a múlt hétfőn lépett fel, az együttes fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából rendezett, 24 szövetségi államot érintő koncertsorozat keretében. A Petty and the Heartbreakers 1976-ban rögzítette első lemezét.

Tavaly decemberben a Rolling Stone magazinnak azt mondta, hogy ez a mostani lesz a zenekar utolsó nagy turnésorozata. "Nagyon valószínű, hogy továbbra is játszunk majd, de hogy egyetlen turné alatt 50 koncertet adjunk, ezt nem hiszem." A csapat valamennyi tagja a hatvanas évei vége felé jár, és ő is többet szeretne foglalkozni az unokájával. "Nem akarom már az életemet úton tölteni, ez a turné is négy hónapig távol tart majd a családomtól."

Tom Pettynek 3 szólóalbuma, a Tom Petty and the Heartbreakersnek pedig 13 albuma jelent meg. A legutolsó szólóalbum, a Hypnotic Eye, 2014-ben.

A halála utáni első emlékezések felidézik, hogy Tom Petty fellépett Bob Dylannel, George Harrisonnal és Roy Orbisonnal is, az 1980-s években alapított Traveling Wilburys formációban Dylan, Harrison és Orbison mellett szerepelt Jeff Lynne is.