Meghalt Thomas Monson

Fotó: Wikimedia Commons / Brian Tibbets

-

A mormon egyház vezetője kilencven éves volt.


Salt Lake Cityben, kilencvenéves korában meghalt a mormon egyházat vezető Thomas Monson. Monson 2008-ban lett az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza háromfős elnöki testületének tagja. A hívek körében az a hír járta, hogy próféta, és isteni kinyilatkoztatásokat kap.

Monson Salt Lake Cityben született és nőtt fel, és 1963 óta tagja volt a hitközség vezetésének. Emellett sikeres üzletember volt, könyvkiadással is foglalkozott.

Az első elnökség tagjainak posztját haláluk esetén a tizenkét apostol kvórumának vezetője veszi át. Jelenleg a 93 éves Russell Nelson viseli ezt a tisztséget.

Az amerikai eredetű keresztény egyházat 1830-ban alapította Joseph Smith. A mormonok úgy hiszik, hogy Jézus Krisztus, aki él, időről időre elhív tizenkét apostolt, hogy vezesse egyházát. Vallásuk a hagyományos Biblián nyugszik, de kiegészül A mormon könyvével. Az egyháznak világszerte 15,8 millió tagja van, köztük Mitt Romney amerikai politikus, volt elnökjelölt és Katherine Heigl Emmy-díjas színésznő.