Meghalt Terry Pratchett

Fotó: Getty Images / Dan Kitwood

-

A kultikus fantasyszerző Alzheimer-kóros volt, 2011-ben díjnyertes dokumentumfilm készült róla.


A Korongvilág-regények szerzője 66 évet élt, több mint hetven könyvet írt. 2007-ben hozta nyilvánosságra, hogy Alzheimer-kórban szenved. 2011-ben díjnyertes dokumentumfilm készült róla Terry Pratchett: Choosing to Die címmel. Kultikus sci-fi és fantasyszerző volt, 2009-ben lovaggá ütötte a brit királynő.Pratchett tizenéves korától írt, első regénye 1971-ben jelent meg The Carpet People címmel. A közel negyvenkötetes Korongvilág-sorozat (mindeddig 29 kötet olvasható magyarul) a nyolcvanas években indult, első kötete a kilencvenes évek elején jelent meg magyarul A mágia színe címmel. Több regényét megfilmesítették, A postamesterből 2010-ben Magyarországon forgott tévéfilm. Ebben cameózott maga Pratchett is.

A kilencvenes években Pratchett volt a legsikeresebb brit szerző a világon, 85 millió példányt adtak el könyveiből 37 nyelven. Rendkívül termékeny szerző volt, több történetéből készült szerepjáték, illetve színdarab, és bár korábban több sci-fit és horrortörténetet írt, védjegye mégis a műfaji kliséket sajátos humorral és öniróniával kiforgató, szatirikus fantasy, illetve elbeszélési mód.Azt mondják, mielőtt meghalsz, minden lepereg a szemed előtt. Ez igaz is. Ezt hívják életnek.

Korongvilág-sorozatán kívül a Johnny Maxwell-trilógiája és Manák-trilógiája is ismert, sok ifjúsági regényt írt, de egy matematikussal és egy biológussal közösen a valóságot a fikcióval sajátosan keverő tudományos jellegű könyveket is, a 2005-ben megjelent Where Is My Cow? című könyvét pedig egészen kicsit gyerekeknek írta.

„A fantasy nem csupán varázslókról és a hülye varázspálcáikról szól, hanem arról, hogy más megvilágításban lássuk a világot” – mondta egyszer, nem titkoltan a Harry Potter és A Gyűrűk Ura népszerűségére utalva. A két regényfolyam jelentőségét persze sosem tagadta, több interjúban ki is emelte. Neil Gaiman tavaly szeptemberben írt cikket Pratchettről a Guardianen, ebben gyakorlatilag elbúcsúzott az idős szerzőtől.


A halál olyan, mintha csak átmennél egy másik szobába. Az a különbség, hogy amikor azt kiabálod, »Hol vannak a tiszta zoknik?«, senki sem válaszol.