Meghalt Szaddám külügyminisztere, Tárik Azíz

Fotó: AFP / KARIM SAHIB

-

A férfi arra várt, hogy kivégezzék, miután iraki százezrek meggyilkolásáért ítélték el.


Hetvenkilenc éves korában meghalt pénteken Tárik Azíz, aki nyolc éven át volt Szaddám Huszein iraki diktátor külügyminisztere, kormányának arca és rendületlen védelmezője a nemzetközi porondon három háborún át, s akit később az irakiak százezreit meggyilkoló rezsim tagjaként ítéltek halálra.

Iraki illetékesek szerint Azíz súlyos infarktuson esett át a Dzikár tartománybeli börtönében, ezért innen átszállították egy násziríjai kórházba, és ott halt meg.

Tárik Azízt 2010-ben kötél általi halálra ítélte az iraki legfelsőbb bíróság vallási alapon szerveződő síita pártok üldöztetése miatt. Nem végezték ki, pedig ő maga kérte a halálos ítélet mielőbbi végrehajtását. Számos külföldi ország, és a Vatikán is arra szólította fel a bagdadi vezetést, hogy kegyelmezzen meg neki. Dzsalal Talabani volt iraki elnök nem volt hajlandó aláírni a kivégzési rendeletet, így életfogytiglani börtön várt rá.

Azíz a Szaddám-kormány "arca" volt a nemzetközi porondon. Mivel a diktátor biztonsági okokból csak nagy ritkán utazott külföldre, gyakran Azíz képviselte őt nemzetközi értekezleteken. Ismert volt arról, hogy folyékonyan beszélt angolul, kiváló szónok volt, kubai szivarokat szívott, és a végletekig hű volt a diktátorhoz, egyik fiának is az ő nevét adta. Szaddám Huszein környezetének egyetlen keresztény tagja volt. Születésekor a Mikail Juhanna nevet kapta, de később arab csengésűre változtatta a nevét, mert nem akart kitűnni a muzulmán környezetében.

Azíz az ötvenes évek óta ismerte Szaddám Huszeint, párttársa volt, 1983-91 között volt külügyminiszter, illetve hosszú éveken át töltötte be a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is. Akkor vált ismertté igazán a neve a nemzetközi körökben, amikor 1980-ban Irak háborút indított Irán ellen, és ő hozzásegítette országát az Egyesült Államok támogatásának elnyeréséhez. Kuvait iraki megszállása és az 1991-es öbölháború idején a rezsim prominens alakjává vált külügyminiszterként.

2003 áprilisában feladta magát a megszálló amerikai erőknek, azok pedig átadták az iraki börtönhatóságoknak. Egy börtöninterjúban azzal vádolta Barack Obama amerikai elnököt, hogy „farkasokra hagyja Irakot”, ha kivonulnak az amerikai csapatok. A bebörtönzött politikus 2010 elején szélütést kapott.

A rezsim bukása után Tárik Azízt összesen hétszer állították bíróság elé, szinte minden esetben síita pártok üldöztetése és a kurdok terhére elkövetett emberiesség elleni bűntények miatt.