Meghalt Szabó Gyula

Fotó: MTI/Czimbal Gyula / MTI/Czimbal Gyula

-

HÁTTÉR

Szabó 84 éves korában, hosszú betegség után halt meg. Ő volt a Tenkes kapitányában Buga Jakab vagy dr. Bubó és Frakk hangja.


Szabó Gyula Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze volt. A színész otthon halt meg, temetéséről később intézkednek. Szabó a színház mellett számos filmben és sorozatban is játszott, ő volt még a Princ, a katona Csontos őrnagya, a Robog az úthenger Józsija. Szinkronszerepei miatt hangját is jól ismerhette a közönség.Szabó Gyula

1930. július 15-én született Kunszentmártonban. Eredetileg papnak készült, de fiatal munkásként oly nagy lelkesedéssel vett részt az üzemi színjátszó csoport munkájában, hogy úgy döntött, jelentkezik a Színművészeti Főiskolára, ahová első nekifutásra felvették. Szabó 1954-től a Petőfi és a Jókai Színház tagja, majd évtizedekig a Thália Színház vezető színésze volt. 1979-től a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanított. Pályája során játszott többek közt Molnár Ferenc, Shakespeare, Bulgakov, Stendhal és Katona József színműveiben. Filmen is sokat foglalkoztatták (Egy pikoló világos, Vasvirág, Kölyök, A tizedes meg a többiek, Kinek a törvénye). Kezdettől fogva az ő hangján szólalt meg magyarul Columbo hadnagy, a Pumukli kalandjai című mesében Éder Mesternek és Frakknak, a macskák rémének is ő kölcsönözte a hangját. A hetvenes évek elejétől a Magyar népmesék sorozatban is mondott meséket. Ő maga azt mondta erről, hogy a több, mint harminc év alatt ez a mesesorozat élete részévé vált, mindegyik darabját egyformán szerette. Sokoldalú művészi pályája elismeréseként, emlékezetes színházi- és filmszerep-formálásaiért 2000-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 2006-ban a nemzet színészévé választották. Ezt a 2000-ben alapított elismerést a Nemzeti Színház Rt. azzal a céllal hívta életre, hogy a még élő színészek közül kitüntesse azokat, akik kimagasló érdemeket értek el. A címet egyszerre tizenkét színész birtokolhatja. A cím egy életre szól, ha valamelyikük meghal, a tagok egyhangú szavazással választják meg új viselőjét. Szabó 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét is, és abban az évben ő is elhelyezte kéznyomát a Magyar Csillagok Falán az Uránia Filmszínházban. 1998-től szülővárosának díszpolgára volt.