Meghalt Samu Mihály jogász, egyetemi tanár

Forrás: Youtube

-

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) állam- és jogelméleti tanszékének volt tanszékvezető tanára, professor emeritus 87 éves volt. Vasárnap hunyt el, erről a család tájékoztatta az MTI-t.


Samu Mihály az ELTE állam- és jogelmélet tanszékén oktatott, 1964-től 1968-ig docens, 1964-től 2000-ig tanszékvezető egyetemi tanár volt. Az állam- és jogtudományok kandidátusa lett 1962-ben, a Magyar Tudományos Akadémia doktora 1975-ben. Több éven át a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat budapesti szervezete jogi szakosztályának elnöki tisztét látta el, és volt a Magyar Jogászegylet állam- és jogelméleti szakosztályának elnöke is.

Több törvényt kezdeményezett, előkészítésükben részt vett. Tankönyvei, tanulmányai jelentek meg, egyebek mellett a Hatalomelmélet című tankönyv 2000-ben, valamint a Jogpolitika – a jog humanizálása című tanulmánykötet 2008-ban.

Munkásságának elismeréseként a többi között Szent-Györgyi Albert-díjat, Deák Ferenc-díjat és Pázmány Péter felsőoktatási díjat kapott. Szülővárosa, Dunavecse díszpolgárává választotta. Temetése január 8-án 15 órakor lesz, Dunavecsén, a református temetőben helyezik örök nyugalomra.