Meghalt Prince

Fotó: AFP / BERTRAND GUAY

-

57 éves korában meghalt Prince, a könnyűzene egyik legnagyobb hatású művésze. Amerikai idő szerint csütörtök reggel találták holtan minnesotai birtokán. A hatóságok jelenleg is vizsgálják halálának körülményeit.


Az amerikai poplegendát amerikai idő szerint csütörtök reggel a minnesotai birtokán működő Paisley Park stúdió liftjében találták meg. Azonnal hívták a mentőket, de az újraélesztési kísérletek nem jártak eredménnyel.

Prince a múlt héten éppen hazafelé tartott egy repülőgépen, amikor a gépnek le kellett szállnia, hogy a zenészt kórházba szállíthassák. Akkor a hivatalos közlés szerint influenzás volt.

A zenész élete során 39 stúdióalbumot adott ki, ebből csak 2015-ben kettőt, a HITNRUN Phase One-t és a Two-t. A legismertebb albuma viszont az 1984-ben kiadott Purple Rain volt, ezen a címen egy film is készült, illetve a filmhez készült a lemez.

Prince életműve meglehetősen eklektikus, de a széles hangterjedelem és a nagyon látványos színpadi jelenlét mindig is jellemző volt rá. A könnyűzenére hatalmas hatással volt a 70-es évektől kezdve, a Purple Rainen kívül olyan albumokat köszönhetünk neki, mint a1999, a Dirty Mind, a Sign O' the Times, a Controversy, a Lovesexy, és a Diamonds and Pearls. Több mint 100 millió lemezt adott el élete során, ezzel az világ egyik legkelendőbb művésze.

2014-ben iktatták be a a Rock and Roll Hírességek Csarnokának tagjai közé.

Prince Rogers Nelsonként látta meg a napvilágot 1958. június 7-én a minneapolisi Minnben dzsesszzenészek gyermekeként. 1978-ban adta ki első albumát, a For Yout, ezt követte 79-ben a Prince, 80-ban a Dirty Mind, 81-ben a Controversy. Már ezeken a névjegyévé váltak a funkys ritmusok, a szexuálisan túlfűtött dalszövegek és a szívbemarkoló balladák, amelyeket nagyon éles, magas hangon adott elő.

Az igazi áttörést mégis az 1982-es 1999 hozta el, amit a The Revolution nevű zenekarával vett fel. Majd jött a részben önéletrajzi Purple Rain, ami után Michael Jackson- és Madonna-szintű sztárrá vált. Két Grammy-díjat kapott érte, és Oscar-díjat is nyert vele, mivel az album egyben az azonos című, saját főszereplésével készült film zenéje is volt. A lemezből 13 millió példányt adtak el, 24 hétig vezette a slágerlistát.

A multi.instrumentalista Prince arról volt híres, hogy szinte az összes dalát ő írta, producerelte és játszotta fel a stúdióban.

Utoljára múlthét csütörtökön turnéja atlantai állomásán lépett fel, éppen a kényszerleszállást megelőzően. Magyarországon csak egyszer lépett fel, 2011-ben, a Sziget nulladik napján.

Elvileg minden videót töröltetett magáról a Youtube-on, nagyon utálta az internetet, de azért néhányat még el lehet érni, például ezt is:Itt pedig Michael Jacksonnal és James Brownnal lépett fel


A 1999 volt az egyik első nagy slágere


A Little Red Corvette csinált belőle sztárt


A When Doves Cry 1984 egyik legnagyobb slágere volt


A Sign o' The Timest 1987-ben több újság az év kislemezének választotta


A Cream volt Prince utolsó listavezető dala Amerikában


Ez pedig az utolsó igazi nagy Prince-sláger