Meghalt Pat Conroy, a Hullámok hercege írója

Fotó: Getty Images / Jeffrey Vock

-


Hetvenéves korában meghalt Pat Conroy amerikai regényíró, aki többek közt a Hullámok hercege, A nagy Santini és A part túl messze van című bestsellereket írta. Könyvei több mint húszmillió példányban keltek el világszerte.

Az egyik legnépszerűbb amerikai író a dél-karolinai Beaufortban lévő otthonában halt meg pénteken, hasnyármirigyrákban.

Az 1945. október 26-án Atlantában született Pat Conroy regényeinek többsége zaklatott gyerekkorának eseményeiből táplálkozott. Apja, Donald Conroy, a haditengerészet ezredese három háborúban harcolt vadászpilótaként, foglalkozása miatt a családnak rendszeresen költöznie kellett. Apja verte feleségét és hét gyermekét; a fizikai és érzelmi bántalmazás az író több regényének alapjául szolgált.

"Emlékszem, hogy már pelenkásként gyűlöltem őt" - írta Conroy a Santini halála című memoárja bevezetőjében apjáról.

Hivatásáról azt mondta, hogy könyveivel megpróbálta "megmagyarázni magának saját életét", és rájött, hogy "amikor ezt teszem, más embereknek is elmagyarázom az ő életüket".

Rövid ideig maga is megpróbálkozott a katonai pályával, első könyvét, amely a kadétéletről szól, saját maga adta ki 1970-ben. Tanulmányait angol irodalom szakon folytatta, majd rövid ideig tanárként dolgozott.

Az 1972-ben kiadott A part túl messze van című önéletrajzi regényéből két évvel később nagyjátékfilm is készült.

A nagy Santinit, amelynek főhőse a családját kemény kézzel uraló vadászpilóta, 1976-ban adták ki. A regényt 1979-ben filmesítették meg Robert Duvall főszereplésével.

1986-ban jelent meg legismertebb regénye, a Hullámok hercege, melyből 1991-ben Barbra Streisand rendezett filmet saját maga és Nick Nolte főszereplésével. A Hullámok hercegét hét Oscar-díjra jelölték.