Meghalt Pap Vera

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-


Ötvenkilenc éves korában, hosszú betegség után elhunyt Pap Vera színésznő, tudatta honlapján a Vígszínház.


Pap Vera 1956. január 27-én született Budapesten, '79-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Rögtön bekerült a Vígszínház társulatába, melynek haláláig tagja maradt. A színház beszámolója szerint Várkonyi Zoltán hívta a Vígszínházhoz, ahol Kapás Dezső rendezésében kapta első főszerepét. Harmadéves korában nagy sikerrel játszotta el Molnár Ferenc Az üvegcipő című darabjának főszerepét, Irmát.Később olyan alakítások fűződtek a nevéhez, mint a Szentivánéji álom Hermiája, Kornis Kozmájának Hédije, az Úri Muri Rozikája, Amadeus Konstanzája, Fejes Endre Cserepes Margit házasságának címszerepe, a Leonce és Léna Lénája, a Györgyike drága gyermek Györgyikéje, a Salemi boszorkányok Proktornéja, a Kurázsi mama Yvette-je, A revizor Polgármesternéje, Az ember tragédiája Évája, az Augusztus Oklahomában és a Mikve főszerepe.Színházi karrierjével párhuzamosan indult el filmes pályája is: '79-ben mutatták be Gábor Pál 50-es években játszódó, Angi Vera című drámáját is, melynek címszerepével széleskörű ismertségre tett szert. Később szerepelt többek közt a Dögkeselyűben, a Csapd le csacsi!-ban, a Roncsfilmben és a Randevúban. Az utolsó nagyjátékfilm, amiben felbukkant, a 2008-as Prima primavera volt.

1987-ben Jászai Mari-díjat kapott, 2001-ben Érdemes Művész, 2009-ben pedig Kiváló Művész lett. 2013-ban Kossuth-díjjal tüntették ki.


Pap Vera


Tavaly egy interjúban így nyilatkozott a színházról:


Mindenkinek vannak-lehetnek magánéleti gondjai, történhetnek tragédiák az ember életében, velem is előfordult, hogy úgy húztam be magam a színházba, de akármilyen pocsék hangulatban vagyok, amikor felmegy a függöny, akkor ki kell állni és játszani kell, nincs mese! Olyankor kint kell hagynom az öltözőben az összes nyomoromat, az összes fájdalmamat, és tennem kell a dolgom a színpadon. A legnehezebb helyzetekben is ott kell lennem, minden porcikámmal jelen kell lennem.