Meghalt Omar Sharif

Forrás: AFP

-

A libanoni és szíriai származású színész a hatvanas években lett világhírű az Arábiai Lawrence, a Doktor Zsivágó és a Funny Girl című filmekben játszott szerepei miatt. Több mint ötven év alatt közel 120 filmben szerepelt. Alzheimer-kórban szenvedett, szívinfarktust kapott. 83 évet élt.


Az Egyiptomban, Michel Demitri Chalhoub néven született Omar Sharif első szerepeit egyiptomi filmekben játszotta az ötvenes években. Első angol nyelvű szerepe az 1962-es Arábiai Lawrence volt, amit több nagyköltségvetésű történelmi film követett, mint A római birodalom bukása és a Dzsingisz Kán. 1965-ben játszotta el, szintén az Arábiai Lawrence-t rendező David Lean irányításával a Doktor Zsivágó főszerepét Julie Christie oldalán, ami világsztárrá, szexszimbólummá tette, és Golden Globe-ot is hozott neki. 1968-ban a Funny Girlben játszott Barbara Streisand oldalán, 1969-ben pedig Che Guevarát a Che! című filmben.

Dolgozott Sofia Lorennel, Gregory Peckkel, Michael Cainnel, Jean Paul Belmondóval és Chevy Chase-zel, szerepelt a Top Secret, a Smaragdháború és a 13. harcos című filmekben, de közel 120 filmszerepe volt összesen. Utolsó jelentősebb filmje a Monsieur Ibrahim és a Korán virágai volt. Utolsó munkája a 1001 Inventions and the World of Ibn Al-Haytham, egy animációs film, amelynek narrátora volt.

Omar Sharif Alzheimer-kórban szenvedett. Pénteken szívinfarktust kapott egy kairói kórházban. 83 évet élt. Halálát ügynöke jelentette be.