Meghalt Oliver Sacks brit ideggyógyász és író

Fotó: Getty Images / Chris McGrath

-

Saját praxisából vett eseteket dolgozott fel a könyveiben, leghíresebb művéből, az Ébredésekből Oscar-díjra jelölt film is született. Gyógyíthatatlan, daganatos betegség okozta a halálát.


Nyolcvankét éves korában elhunyt Oliver Sacks neves brit neurológus, író, aki orvosi esettörténeteivel vált világhírűvé. A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét és az Ébredések című nagy sikerű regények szerzője még februárban felfedte, hogy gyógyíthatatlan daganatos betegség utolsó stádiumában van. New York-i otthonában érte a halál – írja a The Guardian brit lap online kiadása.

A londoni születésű akadémikus, akinek 1973-ban megjelent Ébredések című munkája alapján született az azonos című, Oscar-díjra jelölt film Robin Williams és Robert de Niro főszereplésével, februárban azt írta: „Egy hónapja még egészségesnek éreztem magam, ... 81 éves koromban még naponta 1,6 kilométert úsztam. De fordult a szerencse – néhány hete megtudtam, hogy több áttét van a májamon.” Sacks szervezetében a szemén lévő korábbi melanóma terjedt el.

Sacks regényeiben szokatlan orvosi történeteket dolgozott fel saját praxisa tapasztalataiból. Az Ébredések című regényében azt a kórházi esetét dolgozta fel, amikor 1966-ban a bronxi Beth Abraham Kórház ideggyógyászati osztályán konzultánsként dolgozva olyan gyógyszerrel kezelte régóta öntudatlan betegeit, amely felébresztette őket ebből az állapotból.

„Oliver Sacks humanizálta a betegségeket... a testről és a lélekről ír, és minden egyes esettanulmányáról érződik a betegek és a betegségek iránti tisztelet” – mondta róla 2001-ben Roald Hoffman Nobel-díjas kémikus. Oliver Sacks 2002-ben megkapta a tudományos irodalom Lewis Thomas-díját.