Meghalt Nemeskürty István

Fotó: MTI / Beliczay László

-

A Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író 90 éves volt.


Életének 91. évében meghalt Nemeskürty István Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író, irodalom- és filmtörténész, egyetemi tanár.

Nemeskürty István Budapesten született 1925. május 14-én. Előbb a Magvető Könyvkiadónál volt szerkesztő, majd 1959-ben a Híradó és Dokumentumfilmgyár dramaturgiai vezetőjének nevezték ki, 1963-tól a Magyar Filmgyártó Vállalat (Mafilm) stúdióvezetője, 1972-től a Budapest Filmstúdió, 1984-től a Magyar Filmintézet igazgatója volt 1987-es nyugdíjba vonulásáig.

Irányítása alatt csaknem 160 magyar nagyjátékfilm készült el. 1990 januárja és áprilisa között a Magyar Televízió elnöki tisztét töltötte be, emellett különféle társadalmi szervezetekben viselt magas tisztségeket. 1998 és 2001 között kormánybiztosként a millenniumi ünnepségek szervezését irányította. Munkásságát számos kitüntetéssel, köztük Kossuth-nagydíjjal és Széchenyi-díjjal ismerték el.

Jelentősebb munkái közé tartozik Bornemisza Péter-monográfiája és a '68-as Egri csillagok-film forgatókönyve.


Nemeskürty István személyében a magyar művelődés apostolát veszítettük el - írta a családnak küldött levelében Áder János köztársasági elnök.


Csak nagyon keveseknek adatik meg, hogy amikor megszólalnak, egy nemzet hallgassa őket. „Nemeskürty István kivételes ember volt: egy nemzet szólította Tanár úrnak, mert fogékony volt szavaira. Arra, ahogyan türelmes pedagógusként a múlt emlékezetére, a velünk és bennünk élő történelem ismeretére, nagyjaink megbecsülésére tanított" - emelte ki.

Az államfő szerint Nemeskürty István „hűséggel hirdette, hogy a magyarnak becsülete van a világban, s hogy a mai feladatainkhoz csak a nemzedékeket összekötő tudás, a nemzeti büszkeség és a régvoltak erényeinek továbbvitele által nyerhetünk elég erőt".

A lelkiismeretet mindig ébren tartó bölcsessége, történelmi mesélőkedve, "tanáruras" derűje fájón hiányozni fog - búcsúzott Nemeskürty Istvántól a köztársasági elnök.