Meghalt Nancy Reagan

Fotó: AFP / KAREN BLEIER

-

Ronald Reagan egykori elnök özvegye 94 éves volt.


Vasárnap meghalt Ronald Reagan egykori amerikai elnök felesége. Nancy Reagan egészsége jó ideje megromlott. 94 éves volt. A férje halála óta a kaliforniai Bel Airben élt. 2008-ban a csípőjét, 2012-ben három bordáját törte el. Nancy Davis 1952-ben házasodott össze Ronald Reagannel, az akkor sikeres hollywoodi színésznek ő lett a második felesége. Két gyermekük született.


Az 52 éven át tartó házasságát Ronald Reagannel a legnagyobb szerelemként emlegették az amerikai elnökség történetében. Amikor először lett first lady 1981-ben, még sokat bírálták, amiért kitataroztatta a Fehér Házat, de később nagyon szerették és megbecsülték az amerikaiak.


Nancy Reagan férje temetésén 2004-ben


Az amerikai sajtó részben úgy emlékszik rá, mint Reagan elnök legbefolyásosabb tanácsadójára, részben pedig mint a XX. századi amerikai történelem egyik legnagyobb szerelmi történetének főszereplőjére. Barack Obama elnök közleményben köszönte meg Nancy Reagannek a „nagylelkű és melegszívű tanácsait”, és méltatta a volt first ladyt, aki szerinte a maga idejében megváltoztatta a first lady helyét és szerepét a Fehér Házban. Méltatásában Obama elnök külön kitért arra a szerepre, amelyet Nancy Reagan az Alzheimer-kór elleni küzdelemben vállalt, attól a pillanattól kezdve, hogy a néhai Reagan elnöknél diagnosztizálták e betegséget.

Együttérzését fejezte ki Reagan közvetlen előde és utóda Jimmy Carter és George Bush, valamint további elnökök George W. Bush és felesége, Laura, a Clinton-házaspár és vezető republikánus politikusok is. Valamennyien kiemelték Nancy Reagan férje iránti odaadását, és többen hangsúlyozták, hogy távozásával lezárult egy korszak Amerika történelmében. Az amerikai sajtóban felidézik, hogy Margaret Thatcher brit kormányfő egyszer azt mondta: Ronald Reagan nyerte meg a hidegháborút, de ez nem lett volna lehetséges Nancy Reagan nélkül.

A volt first lady Anne Frances Robbins néven látta meg a napvilágot, 1921. júliusában, New York városában. Szülei még születése előtt elváltak, nevelőapja – egy sebészorvos – nevét vette fel, így lett Davis, majd már hollywoodi színésznőként Nancy Davis művésznéven szerepelt. 1949 és 1956 között 11 filmben játszott. 1952-ben férjhez ment Ronald Reaganhez. Amikor 1967-ben Reagant Kalifornia állam kormányzójává választották, felhagyott színésznői karrierjével. Ronald Reagan két ciklusban állt az állam élén, és 1981-ben iktatták be őt az Egyesült Államok elnökének.

Nancy Reagan eleganciát és stílust honosított meg a Fehér Házban, és döntő befolyása volt az épületben zajló élet irányításában, abban is, hogy férje, az elnök, hogyan válogassa össze legközvetlenebb munkatársait.

Nancy Reagant a férje mellé temetik majd el a Ronald Reagan Elnöki Könyvtár melletti parkban.