Meghalt Michel Tournier francia regényíró

-

91 éves korában elhunyt Michel Tournier francia regényíró. A Gáspár, Menyhért, Boldizsár szerzőjét a II. világháború utáni francia irodalom egyik legjelentősebb szerzőjeként tartották számon.


Michel Tournier hétfő este halt meg a Párizshoz közeli Choiselben, ahol fél évszázada a világtól elzártan, egy régi plébánia épületében élt családjával. Ebben a faluban fogják hamarosan örök nyugalomra helyezni.


Művei nagy részét az európai alapmítoszok ihlették, amelyeket humorral dolgozott fel. Első regényéért, az 1967-ben megjelent Péntek vagy a Csendes-óceán végvidéke című művéért megkapta a Francia Akadémia regénynagydíját, majd három évvel később a másodikért, A rémkirályért a Goncourt-díjat. A regényből 1996-ban Volker Schlöndorff filmet is rendezett.

Leghíresebb regényei magyarul is megjelentek, köztük a Gáspár, Menyhért, Boldizsár, az Eleázár avagy a forrás és a csipkebokor, illetve a Boldogság Németországban? Tucatnyi kötete látott napvilágot a fotóművészetről is. Utolsó könyve tavaly nyáron jelent meg Hellmut Wallerrel, a német fordítójával 1946 óta folytatott levelezésükről.

Tournier utoljára júniusban adott interjút a Le Figaro nevű napilapnak. Az interjúban "elég jónak" nevezte élete mérlegét: "Hat kritérium alapján ítélhetjük meg az életünket, amikor a végére értünk, ezek a fizikum, a család, a kor, a barátságok, a szerelem és a karrier. Az én mérlegen inkább jó, beleértve a karrierem csúcsát, amelyet a Goncourt-díj jelent. A gyenge pont a kor, amelyben éltem"