Meghalt Michael Graves sztárépítész és dizájner

Fotó: Getty Images / Bobby Bank

-

A posztmodern terveiről ismert amerikai építészt konyhai eszközök tervezőjeként biztosan sokkal többen ismerték. Madárfejes kiöntőjű teáskannája énekel, amikor forr a víz.


A hétköznapi használati tárgyairól, köztük a madárhangon éneklő Alessi teáskannáról is híres 80 éves tervező hirtelen halt meg csütörtökön princetoni otthonában, New Jersey államban – közölte irodájának szóvivője.

Graves 1964-ben alapította tervezőirodáját, és azóta több mint 350 épületet tervezett szerte a világban. Legismertebb épületei közé tartozik a Portland Building, az oregoni Portland város közigazgatási központja, a Humana Building nevű 26 emeletes felhőkarcoló a kentuckyi Lousville-ben és a Team Disney irodaház a kaliforniai Burbankben.

Igazán nagy nevet az 1980-as években szerzett egy új építészeti irányzat, a posztmodern építészet egyik vezető népszerűsítőjeként és kiemelkedő alkotójaként. Ebben az időszakban építészek egy csoportja elutasította a modernizmus sterilitását, és más forrásokból merített inspirációt, például az európai építészeti előzményekből.

Később az átlagemberek körében is ismertté vált formatervezett használati tárgyai, főleg konyhai eszközök révén, melyek közül a leghíresebb a sajátos formájú Alessi teáskanna. E formatervezett edény kiöntője egy madárfejet formáz, amely énekel, amikor felforr a víz.


Graves egyik híres teáskannája


Egy fertőzés következtében Graves 2003-ban deréktól lefelé megbénult. Élete hátralévő részét kerekes székhez kötve élte le, ettől kezdve betegséggel élők számára tervezett tárgyakat. Saját bevallása szerint kórházi tapasztalatai ösztönözték arra, hogy páciensbarátabb egészségügyi segédeszközöket, például kerekes széket, ágymelegítőt, zuhanyzófülkei fogódzót, sőt teljes, akadálymentesített otthonokat tervezzen.

1999-ben Bill Clinton elnök a művészeknek adható legmagasabb elismeréssel, a National Medal of Artsszal tüntette ki, 2001-ben pedig az Amerikai Építészeti Intézet ismerte el legmagasabb kitüntetésével, az Arany Érdeméremmel.