Meghalt Michael Cimino, A szarvasvadász rendezője

Fotó: MTI/AP / Andrew Medichini

-

A vietnami háborúról szóló film Oscar-díjas alkotója 77 éves volt.


Elhunyt Michael Cimino amerikai rendező, a vietnami háborúról szóló A szarvasvadász című film Oscar-díjas rendezője – adta hírül a BBC News.

A rendező holttestét szombaton találták meg Los Angeles-i otthonában, miután ismerősei hívásaira nem válaszolt – közölte barátja és hajdani ügyvédje, Eric Weissmann. A halál okát egyelőre nem állapították meg.

Cimino összesen nyolc filmet rendezett, közülük az 1978-ben bemutatott, Robert De Niro és Christopher Walken főszereplésével készült A szarvasvadász öt Oscar-díjat nyert.


Kemény rendező volt


Karrierjét nagy sikerek és nagy bukások jellemezték, A szarvasvadász után Hollywood története egyik legnagyobb rendezőjének kiáltották ki, következő filmjét, A mennyország kapuját azonban óriási bukásnak könyvelték el.

„Közös munkánk olyasmi, amire mindig emlékezni fogok. Hiányozni fog” – írta közleményében Robert De Niro.

Az Erich Maria Remarque regényén alapuló A szarvasvadász egy pennsylvaniai kisvárosban élő baráti társaság életén keresztül mutatja be a vietnami háború pusztító hatását.

A szarvasvadász sikere után írta és rendezte Cimino A mennyország kapujában című, 1980-ban bemutatott westernt, mely a wyomingi Johnson megye 1889–93-as háborúja idején játszódik, főbb szerepeit Kris Kristofferson, Christopher Walken, Isabelle Huppert és Jeff Bridges játszotta.


A Szarvasvadász bangkoki forgatásán 1977-ben


A film hatalmas pénzügyi bukást hozott, a rendező maximalizmusa miatt a tervezett összeg többszörösébe került, egy évvel a határidő után készült el, és csődbe vitte a United Artists stúdiót.

Szakértők szerint A mennyország kapujának legendás bukása vetett véget az erős kezű rendezők korszakának, és a film nyomán kezdődött a filmes költések szigorúbb ellenőrzése.