Meghalt Manuel Noriega

Fotó: AFP / GUILLERMO ENDARA

-

Az egykori panamai diktátor 83 éves volt.


Manuel Noriega egykor a CIA ügynöke volt, később viszont kábítószer-kereskedelem miatt elítélték. Agyából egy jóindulatú tumort távolítottak el márciusban, de komplikáció adódott. Ismét fel kellett nyitni a koponyáját, és másodszor is meg kellett műteni, hogy elállítsák a vérzést, azóta kómában volt.

Manuel Noriega 1982-től 1989-ig vezette a CIA ügynökeként Panamát. Közben drogbáró is volt, a hírhedt kolumbiai kartellfőnökkel, Pablo Escobarral működött együtt.

Washington 1989-ben megszállta Panamát, és eltávolította a hatalomból a tábornokot. Az intervenció hírére a vatikáni külképviseletre menekült, és ott rejtőzött. 1992-ben ítélték el az Egyesült Államokban, majd Franciaországnak adták át, ahol pénzmosásért ült. 2011-es hazatérése után Panamában korrupció és gyilkosság miatt elítélték, a műtét előtt nem sokkal engedélyezték, hogy házi őrizetbe kerüljön.

Manuel Noriega uralma alatt több politikai ellenfele tűnt el nyomtalanul. Volt, akinek a holtteste később egy katonai bázisról került elő, kínzások nyomaival.