Meghalt Maja Pliszeckaja, az orosz balett legendája

Fotó: Wikipedia / Михаил Озерский

-


Szívrohamot kapott, 89 évet élt. Maja Pliszeckaja világhírű balerina, az orosz balett nagyasszonya volt. Németországban élt.

Maja Pliszeckaja 1925. november 20-án született Moszkvában. Karrierje során közel hatvan éven keresztül táncolt, ebből mintegy 50 évet a Bolsoj színpadán. A társulatba 1943-ban vették fel, egyedül a Hattyúk tavában több mint 800-szor lépett fel, másik fő szerepe a Diótörőben volt. A lenti videóban 61 évesen táncolja a Haldokló hattyút, a nyitóképen Prokofjev Rómeó és Júliájában szerepel.Ám karrierje korántsem indult zökkenőmentesen. Apja, bár a kommunista párt híve volt, 1938-ban a sztálini önkény áldozatául esett, anyját Szibériába száműzték. Ő ugyan tanulhatott, de a KGB, a rettegett szovjet titkosszolgálat megfigyelés alatt tartotta, és amikor a Bolsoj tagja lett, megtiltották, hogy a turnékon részt vegyen, nehogy Nyugatra jusson.

Hazájában azonban az 1950-es évekre ő lett a balett első számú csillaga, majd később a világot is meghódíthatta. 1961-től szerepelhetett külföldön, előbb Párizsban, majd Londonban, később az Egyesült Államokban is. Leonyid Brezsnyev pártfőtitkársága idején egy ideig nem turnézhatott, de francia barátainak közbenjárására újra kiengedték.Férje, Rogyion Scsedrin zenéjére maga is koreografált baletteket, amelyekhez Pierre Cardin tervezte a kosztümöket. 1987–89-ben a Spanyol Nemzeti Balett művészeti igazgatója, 1996-tól az Orosz Balett elnöke volt; 1994-ben Szentpétervárott először rendezték meg a róla elnevezett balettversenyt.

Pliszeckaja Mihail Gorbacsov pártfőtitkársága idején – egy ellenforradalmi puccstól tartva – hagyta el végleg hazáját, azóta Münchenben élt. 75. születésnapját még a Bolsoj színpadán – az orosz állam- és kormányfő előtt – ünnepelte.