Meghalt Lux Elvira

Forrás: Fotó: luxbabaprogram.com/

-

A szakmai publikációk mellett jelentősek voltak a népszerű, ismeretterjesztő munkái is. 87 évet élt.


Lux Elvira, Magyarország leghíresebb szexuálpszichológusa a józsefvárosi lakásában hunyt el - írja a Blikk. Tanítványa, Rusz Edit így búcsúzott tőle: „Szomorú szívvel tudatom azoknak, akik ismertek, hogy ma meghalt szeretett mesterem, Dr. Lux Elvira, aki elindította szakmai identitásomat! A jó Isten legyen vele! Nyugodjék békében! Szeretettel gondolok rá, amíg erre lehetőséget ad életem!"

Lux Elvira szexuálpszichológus, klinikai szakpszichológus, adjunktus 1929-ben született. A középiskolát Egerben az Angolkisasszonyoknál végezte és fiatal lányként hihetetlen lépésre szánta el magát, hogy álmait megvalósítsa: édesanyja távollétében egy teherautón Budapestre szökött, hogy az orvosi egyetemre járhasson. Az egyetem után Szentágothai János tanítványa lett, de rájött, hogy nem az agy szerkezetével, hanem a pszichével szeretne foglalkozni. Tanulmányait az ELTE-n végezte el.

Szakmai publikációi mellett jelentősek a népszerű, ismeretterjesztő munkái is. Ifjúsági lapokban számtalan alkalommal volt szakértő, aki a fiatal olvasók szexualitással kapcsolatos leveleire válaszolt, és próbálta kezelni a problémáikat.