Meghalt Lámfalussy Sándor

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Kollányi Péter

-

Életének 87. évében elhunyt Lámfalussy Sándor (Alexandre Lamfalussy) magyar származású, Belgiumban élő, belga állampolgárságú közgazdász, bankár, akit gyakran az „euró atyjaként" is emlegettek. Halálhírét családja hétfőn közölte a belga hírügynökséggel.


Lámfalussy 1929. április 26-án Kapuváron született. Iskoláit Sopronban a bencéseknél végezte, érettségi után,1947-ben a budapesti Műegyetem közgazdaság-tudományi karára iratkozott be. 1949-ben hagyta el Magyarországot. 1949–1953 között a Leuveni Katolikus Egyetemen (Belgium) végezte közgazdasági tanulmányait és szerzett 1953-ban közgazdasági diplomát (Licence en sciences économiques). Alapító tagja volt a leuveni Mindszenty Diákotthonnak. 1953–1955-ig a Nuffield College (Oxford, Egyesült Királyság) kutató hallgatója volt, majd 1957-ben doktori fokozatot szerzett (D. Phil. Economics). 1961–1962 között az USA-i Yale Egyetemen, majd 1965–1995 között a Leuveni Katolikus Egyetemen oktatott. 1997 óta Leuveni Katolikus Egyetem Európa Tanulmányok Intézetét vezette.


Életpályája során az elméleti, tudományos tevékenység mellett kezdettől fogva jelen volt az aktív döntéshozói, szakértői elhivatottság is. 1955-től közgazdász, banki tanácsadó a Banque Bruxelles-nél, valamint 1965-től betöltötte a Banque de Bruxelles vezérigazgatói, majd a bank igazgatótanácsának elnöki tisztét. 1976-tól a jegybankok bankjának nevezett bázeli Nemzetközi Fizetések Bankjánál (BIS) dolgozott gazdasági tanácsadóként, majd majd a pénzügyi és közgazdasági osztály vezetőjeként.


1981-től már a világ központi bankjai közötti együttműködés, segítség és koordináció feladatát ellátó BIS vezérigazgató-helyetteseként dolgozott, 1985-ben pedig kinevezték a bank vezérigazgatójának; a posztot 1993-ig töltötte be.


„Az euró atyja”

Lámfalussy Sándort (vagy ahogy külföldön ismerik, Alexandre Lamfalussyt) gyakran szokták az „euró atyjának" nevezni, mert igen nagy szerepet játszott a közös európai valuta megteremtésében. 1988-89-ben tagja volt az úgynevezett Delors-bizottságnak, az Európai Központi Bank létrehozására felállított Európai Monetáris Intézet első elnökeként fontos szerepet játszott a közös európai pénzügyi rendszer megteremtésében.


1994. január 1-jétől 1997. június 30-ig az európai központi bank elődjének szánt, frankfurti székhelyű Európai Pénzügyi Intézet (EMI) első elnöke volt. AZ EMI készítette elő az egységes európai valutára való átállást, hangolta össze az uniós tagállamok monetáris politikáját.

2000-ben ő vezette az EU pénzügyminisztereinek felkérésére alakult „bölcsek tanácsát", amely az európai tőkepiac-szabályozással kapcsolatban dolgozott ki javaslatokat.


Kitüntetések sora, Orbán Viktor gazdasági tanácsadója

A belga királytól 1993-ban bárói címet kapott, 1999-ben a francia Becsületrend parancsnoki fokozatát vehette át. 1995-ben a budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem díszdoktora lett, 1998-tól a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja,1999-től Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági tanácsadó testületének elnöke volt, 2001-ben a Corvin-lánc kitüntetettje lett. 2008-ban megkapta az MTA Wahrmann Mór emlékérmét, ugyanabban az évben a Sólyom László államfő által életre hívott, a magyarországi oktatás fejlesztésének és a korrupció problémájának elemzésére létrejött Bölcsek Tanácsának tagja lett, 2013-ban megkapta a Magyar Szent István Rendet.