Meghalt Kurt Masur

-

A világ egyik legtekintélyesebb karmesetere 88 évet élt.


A hírt a New York-i Filharmonikusok elnöke, Matthew Van Besien jelentette be; Kurt Masur 1991 és 2002 között a zenekar zeneigazgatója volt. Halálának okát egyelőre nem közölték, de 2012-ben maga Masur jelentette be, hogy Parkinson-kórban szenved.

Kurt Masur 1927-ben született Sziléziában. Zenei tanulmányait a volt NDK-ban, Lipcsében zongora, zeneszerzés és karmester szakon végezte, ezután a volt NDK-ban egyre komolyabb zenei feladatokat kapott, így volt a drezdai filharmonikusok vezetője és zenei főigazgatója is.

1970 augusztusában kezdődött együttműködése a lipcsei Gewandhaus Zenekarral, az ott eltöltött negyedszázad alatt Masur művészként és politikai jelképként is világhírű lett. A zenekart több mint ezer alkalommal dirigálta a „Posztócsarnokban” és 900-szor turnén. Az Egyesült Államokban először 1974-ben szerepelt a clevelandi filharmonikusok élén.

Később ő vezényelte Berlinben az 1990. októberi újraegyesítés előestéjén rendezett ünnepi koncerten Beethoven IX. szimfóniáját, sőt, egy ideig az egyesített Németország lehetséges elnökeként is emlegették.

1991 szeptemberében vette át Zubin Mehtától a New York-i Filharmonikusok irányítását. A világ legnagyobb zenekaraival, így a New York-i Filharmonikusok mellett például a Francia Nemzeti Zenekarral és a Londoni Filharmonikus Zenekarral dolgozott együtt. Többször lépett fel Magyarországon is.

Különösen közel állt hozzá Bach, Mendelssohn, Brahms és Beethoven munkássága.