Meghalt Kun Vilmos

Fotó: MTI / Kollányi Péter

-

A 89 éves színész a Katona József Színház egyik alapítója volt. Sokan a Szomszédokból ismerték.


A Katona József Színház a honlapján tudatta, hogy 89 éves korában meghalt Kun Vilmos színész, a színház egyik alapítója.


Kun Vilmos 1926. március 15-én született Győrben. A honlapon található életrajz szerint 1955-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, majd a győri Kisfaludy Színházban kezdte a pályáját. Dolgozott a kaposvári Csiky Gergely Színházban, a debreceni Csokonai Színházban, a szolnoki Szigligeti Színházban és a Nemzeti Színházban, ahonnan 1982-ben az akkor alakuló Katonához szerződött.


Hajduk Károly és Kun Vilmos az Éhség című előadás próbáján 2009-ben


Színpadi szerepei mellett számos film-, rádió- és és szinkronszerep fűződik a nevéhez, sokan a Szomszédok című tévésorozatból ismerték, amelyben Dénes bácsit, az erdészt alakította.Zsámbéki Gábor egy színészt sem rendezett nála több előadásban. Legfontosabb szerepei a Katonában a következők voltak: Cicero (Shakespeare: Julius Caesar); Firsz (Csehov: Cseresznyéskert); Vova (Jerofejev: Walpurgis-éj); Öregember (Spiró: Koccanás); Jegoruska (Csehov: Ivanov); Nestor (Shakespeare: Troilus és Cressida); Albert K (Vinnai-Bodó: Ledarálnakeltűntem); Jovic (Srbljanović: Sáskák).


Kun Vilmos a Sáskák című előadásban


A Katona nézői utoljára 2014 őszén láthatták színpadon, az Anamnesis című előadásban. Ebben is feleségével, Olsavszky Évával játszott, akivel összesen 67 darabban szerepeltek közösen.