Meghalt Kasza József vajdasági politikus

-

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) volt elnöke, egykori szerbiai miniszterelnök-helyettes és szabadkai polgármester szerda hajnalban halt meg – közölte Kasza Csongor, az elhunyt politikus fia.


A 71 éves Kasza József Szabadkán élt, az utóbbi években nem volt túl jól, a szabadkai kórházban halt meg.

Kasza József több mint 12 éven át, 1995-től 2007-ig vezette a legnagyobb délvidéki magyar pártot, a VMSZ-t, Szabadka polgármestere, parlamenti képviselő, valamint a Zoran Djindjic vezette szerb kormány miniszterelnök-helyettese is volt 2000 és 2003 között. A VMSZ fegyelmi bizottsága 2010 februárjában megfosztotta tiszteletbeli elnöki tisztségétől, és kizárta a pártból a VMSZ politikáját bíráló kijelentései miatt.

A politikust 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével tüntették ki.

A közgazdász végzettségű Kasza József több szabadkai vállalatban is pénzügyi szakemberként, gazdasági vezetőként dolgozott. 2011-ben az Agrobank pénzintézet szabadkai kirendeltségének vezetőjeként vonult nyugdíjba, de egy évvel később ismét előkerült a neve, mikor hivatali visszaéléssel vádolták meg, és majdnem három hónapot vizsgálati fogságban töltött. Később a szabadkai Suboticke Novine című szerb nyelvű újság igazgatója, valamint fő- és felelős szerkesztője lett, az utóbbi években aktívan már nem politizált.