Meghalt Karl Erik Böhn

Fotó: MTI/Kovács Anikó / MTI/Kovács Anikó

-

Egy éve küzdött a leukémiával Karl Erik Böhn, a norvég válogatott egykori tagja, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Tavaly nyáron úgy tűnt, hogy állapota javul, röviddel karácsony előtt azonban orvosától megtudta, hogy betegsége gyógyíthatatlan. 2014. február 2-án hunyt el.


Karl Erik Böhn, a magyar női kézilabda-válogatott volt szövetségi kapitánya vasárnap hajnalban hunyt el. A 48 éves Böhnről 2013 januárjában derült ki, hogy leukémiás, azóta küzdött a betegséggel: kemoterápiás kezeléseket, csontvelő-átültetést kapott. December 23-án az orvosok megállapították, hogy a norvég szakember állapota sajnos mindezek ellenére gyógyíthatatlan. A norvég férfiválogatott egykori játékosa, Karl Erik Böhnt 2011-ben nevezték ki a magyar női kézilabda válogatott kapitányának, miután akkori párja, Heidi Løke ugyanabban az évben Győrbe igazolt játékosnak. Böhn szerződése a 2016-os riói olimpiáig szólt, de betegsége miatt a válogatott vezetését Hajdu János és Siti Bea vette át a 2013-as világbajnokságra. Mikor kiderült, hogy leukémiája gyógyíthatatlan, egy Facebook-csoport jött létre, mely őt választotta volna meg jelképesen az év sportemberének Norvégiában. A csoportnak több mint 30 ezer rajongója volt.Karl Erik Böhn békésen ment el vasárnap hajnalban a tönsbergi Vestfold kórházban, írja a norvég Verdans Gang honlapja. Egy éven át tartó betegsége során sosem hagyta el optimizmusa és jókedve, sőt mikor már – saját szavaival – megkapta halálos ítéletét, humorérzékét akkor is megőrizte. A kreftkamp.no oldalnak derűsen írta utolsó cikkét január elején: „Hello, mindenki! Sajnos az utolsó bejegyzésem következik” – kezdte sorait, majd több témát érintve elárulta, hogy nem volt még ennyire boldog és harmonikus időszak az életében. „Hogy mi az oka ennek, azt nem mindig könnyű elmagyarázni, de segít, ha az ember pozitívan áll az élethez, és nem veszi túl komolyan a dolgokat. Azt biztosan tudjuk, hogy egyszer meghalunk.” Három idézettel zárta írását, egyet Per Fugellitől kölcsönzött: „Viseld gondját a nyájadnak!” Egyet a Coldplaytől: „Viva La Vida!” Egyet pedig Theodore Roosevelttől: „Ne könnyű terhet kérj, hanem erős hátat!” Karl Erik Böhn február 14-én lett volna 49 éves.


Böhn játékosként 126 alkalommal szerepelt a norvég válogatottban 1986 és 1993 között, majd a válogatott mellett dolgozott másodedzőként. 1998 és 2002 között a Drammen férfi csapatát edzette, velük KEK-elődöntőig jutott, majd a Larvik női csapatához csatlakozott. Először másodedzőként, 2005-től viszont vezetőedzőként segítette a vestfoldi csapat felkészülését, amely ebben az időszakban egyeduralkodó volt Norvégiában, öt bajnoki címet és öt kupagyőzelmet gyűjtött be. Akkori párja, Heidi Löke Győrbe igazolását követően menesztették Böhnt a Larviktól 2011 januárjában, majd augusztus végén kinevezték a magyar női válogatott szövetségi kapitányává. Novembertől a szezon végéig a Győrt is ő irányította, amellyel a BL-döntőbe jutott, és megnyerte a magyar bajnokságot. Az igazi siker viszont a 2012-es Eb-n elért harmadik hely volt, amelyet drámai meccsen, hetvenperces csatában nyert meg a válogatott. Nyolc év után ez volt a női válogatott első érme nagy nemzetközi tornán, és ezt Böhn a női válogatott első külföldi szövetségi kapitányaként érte el Szerbiában. A házigazda elleni 41-38-as győzelem utáni közös öltözői öröm felejthetetlen, Viva La Vida!  Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: sokkolta a hír. Mint mondta: a szövetségi kapitányát veszítette el a válogatott. Hajdu János, aki Karl Erik Böhn helyett megbízott kapitányként átmenetileg vezette a csapatot azt mondta: mindenki bízott Böhn felgyógyulásában, még akkor is, amikor azt mondták neki, hogy gyógyíthatatlan beteg. Kiemelte: azzal a szándékkal vette át tavaly a csapatot, hogy idén márciusban visszaadja neki. Éppen ezért ugyanazzal a stábbal, ugyanazokkal a játékosokkal vívta végig a világbajnokságot - tette hozzá Hajdu János.