Meghalt Kamondi Zoltán

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

Kamondi rendezte a Halálutak és angyalok, Az alkimista és a szűz, illetve a Dolina című filmeket. Utolsó rendezését idén mutatják be. 55 éves volt.


Kamondi 1988-ban végzett a Színművészeti Főiskolán, ebben az időszakban a Balázs Béla Stúdió vezetőségének tagja volt. 1989-ben, a romániai forradalom alatt haditudósítóként dolgozott a japán és a francia televízió megbízásából, valamint tudósítója volt a Szabad Európa Rádiónak – olvasható életrajzában.


Első nagyjátékfilmjét, a Halálutak és angyalokat 1991-ben mutatták be. A kritikusok a műfaji hatásokkal élő, de irracionális motívumokat is tartalmazó filmet a magyar posztmodern film fontos darabjaként tartják számon Monory Mész András Meteo vagy Sőth Sándor Szárnyas ügynök című rendezése mellett.


Az alkimista és a szűz (1999)


A kilencvenes években folyamatosan rendezett rövid- és dokumentumfilmeket, színházi előadásokat. 1999-ben mutatták be Az alkimista és a szűz című filmjét, 2001-ben pedig huszonöt órás portréfilmet forgatott Petri Györgyről, egy évvel a költő halála előtt. Kamondi a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is tanított. 2002-ben mutatták be harmadik filmjét, a Kísértéseket, 2006-ra pedig befejezte a Dolinát, amelyet Bodor Ádám elbeszélései alapján forgatott.

Tavaly fejezte be a Halj már meg! című filmet, amelyet idén ősszel mutatnak be. Egy mozdonyvezető váratlan haláláról szól.

Kamondi Zoltán 55 éves volt.