Meghalt John Berger

Fotó: MTI/EPA/KEYSTONE / Salvatore Di Nolfi

-

A Booker-díjas angol író, kritikus, festőművész 90 éves volt.


A Szokatlan című Booker-díjas regény szerzője, a Mindennapi képeink című, úttörő szemléletű művészettörténeti esszégyűjtemény írója, az egy éve betegeskedő John Berger párizsi otthonában hunyt el.

„Megmutatta nekünk, hogy


a művészet gazdagabbá teheti az életünket”

– mondta életrajzírója és szerkesztője, Tom Overton.

John Berger az észak-londoni Hackney-ban született, pályafutását festőművészként kezdte. A negyvenes években kiállításokon is bemutatta alkotásait, ám hamarosan az írás felé fordult. A költeményektől a színművekig számos szépirodalmi műfajban maradandót alkotott és művészettörténeti esszéket is írt, amelyek úttörő szemlélete nagy hatással volt a huszadik századi kulturális gondolkodásra.

A Mindennapi képeink című, 1972-ben megjelent kötete, amelyből BBC-sorozat is készült, sok új szemponttal gazdagította a művészeti látásmódot, a befogadás élményét. Bár a maga korában a tévésorozat nagy port vert fel, John Berger a közelmúltban azt mondta, hogy manapság egy ilyen műsort már nem lehetne elkészíteni.

„Berger azt mutatta meg, hogy


a művészetet ne egyéni zsenik váltóversenyeként, hanem egyfajta társaságként szemléljük”

– mondta Overton. Szerinte az író legfontosabb témái között szerepelt a száműzetés élménye. „Úgy tűnik, ma nagyobb szükség lenne rá, mint valaha. De azt is mondogatta, hogy egyes könyvek idővel megfiatalodnak, és tudom, hogy az ő könyvei közül is sok ilyen lesz.”

A Bafta-díjas Mindennapi képeink-sorozatot a valaha készített legnagyobb hatású művészeti műsorként emlegetik.

Az író a Szokatlan című regényéért, Don Giovanni történetének modern feldolgozásáért 1972-ben elnyert Booker-díj összegének felét a brit Fekete Párducok nevű pártnak adományozta, amelynek politikája akkoriban a legközelebb állt hozzá, a másik feléből pedig bevándorló munkások tanulmányait támogatta.

Művei magyarul az Európa Könyvkiadó, illetve a Corvina gondozásában jelentek meg.