Meghalt Jevgenyij Primakov

Forrás: AFP

-

A volt orosz kormányfő 85 évesen halt meg, régóta beteg volt.


Nyolcvanöt éves korában, hosszas betegség után meghalt Jevgenyij Primakov volt orosz miniszterelnök és külügyminiszter. Az 1929-ben született Primakov hosszú éveken át a Pravda szovjet pártlap közel-keleti tudósítója volt, tudós és akadémikus, az orosz felderítés vezetője, majd 1996 és 1998 között a külügyi tárca irányítója. 1998–99-ben Oroszország miniszterelnökének tisztségét töltötte be.


Primakov 1989-ben került az akkor még szovjet politika első vonalába, amikor a parlament alsóházának elnöke lett. 1990-91-ben Mihail Gorbacsov SZKP-főtitkár elnöki tanácsának tagja, majd az 1991-es, Gorbacsov elleni sikertelen puccskísérletet követően a KGB elnökhelyettese, ennek megszűnése után viszont már az utódszerv Szövetségi Biztonsági Szolgálat elnöke 1996-ig.


Putyinnak is bizalmasa volt


1997-től külügyminiszterként az orosz érdekek pragmatikus képviselőjének számított, bár ellenezte a NATO keleti bővítését, a nevéhez kötődik a hidegháborús katonai szembenállást hivatalosan is lezáró NATO-Oroszország egyezmény aláírása - Putyin most éppen ennek megszegésével vádolja a Baltikumba, és Romániába nehézfegyvereket telepíteni tervező amerikai vezetést.

Miniszterelnökként igyekezett gazdasági reformintézkedéseket hozni, legfontosabb ezek közül az addig katasztrofális állapotban lévő orosz adórendszer átalakítása volt. Borisz Jelcin egy idő után féltékeny lett növekvő népszerűségére. 1999-ben Primakov az Atlanti-óceán fölött fordíttatta vissza a kormányfői különgépet, úton Washingtonba, amikor értesült a Jugoszláviát ért NATO-bombázásról.

Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét nyilvánította Primakov halála kapcsán. „Államférfi, tudós, politikus volt, óriási hagyaték maradt utána” – közvetítette az elnök üzenetét szóvivője, Dmitrij Peszkov. Az orosz törvényhozás alsóháza, a duma egyperces némasággal emlékezett meg az elhunyt szovjet-orosz tudósról és politikusról.