Meghalt Helmut Schmidt volt német kancellár

Fotó: DPA / CHRISTIAN CHARISIUS

-

A német és a nemzetközi közvélemény a pártok fölött álló, kizárólag a közjót szem előtt tartó erkölcsi tekintélyt tisztelte benne. 96 éves volt.


Életének 96. évében, kedden elhunyt Helmut Schmidt volt német kancellár. A hírt a szociáldemokrata párt (SPD) politikusának orvosa közölte a dpa német hírügynökséggel.


Helmut Schmidt 1974 és 1982 között volt Németország kancellárja. Sokat idézett mondása, hogy


akinek víziói vannak, menjen orvoshoz.

A hetvenes évek, Schmidt kancellársága az emelkedő reálbérek és a növekvő nyugdíjak időszakának számított Németországban, bár pragmatikus politikája, az új atomerőművek építése és takarékossági intézkedései miatt többször is tüntettek ellene. Kormányzásának egyik legfontosabb sikere az a NATO-határozat volt, amely megfogalmazta a bonni biztonságpolitika két alappillérét: a védekezésre való elszántságot és a tárgyalásokra való hajlandóságot. 1979 szeptemberében Helmut Schmidt Magyarországon is hivatalos látogatást tett.Az 1983. évi német költségvetés sarokszámainak parlamenti vitája szakításhoz vezetett a szociáldemokrata-liberális kormánykoalíció soraiban, és 1982 szeptemberében a liberális FDP visszahívta minisztereit. Az SPD kisebbségi kormányzásra kényszerült, ám a Schmidt-kormány 1982. október 1-jén egy konstruktív bizalmatlansági indítvány nyomán megbukott, és még aznap a Helmut Kohl vezette kereszténydemokrata-liberális koalíció vette át a kormányzást. Hamburgi képviselőként Schmidt még részt vett a Bundestag munkájában, de 1986. szeptember 10-én lemondott mandátumáról.


Helmut Schmidt 1983-tól a Die Zeit című hetilap vezető kommentátora, 1985-től mostanáig társkiadója is volt. Számos politikai elemzést, publicisztikát közölt, csaknem ezer cikke, esszéje és több mint 30 önálló kötete jelent meg. Írásai is közrejátszottak abban, hogy a német és a nemzetközi közvélemény a pártok fölött álló, kizárólag a közjót szem előtt tartó erkölcsi tekintélyt tisztelte benne. 2008-ban magyarul is megjelent könyvében, a Nyugállományban (Ausser Dienst) az emberiség jövőjét, a várható politikai-gazdasági trendeket, a civilizációt fenyegető veszélyeket boncolgatta.

Több egyetem is díszdoktori címmel tüntette ki, így például a Harvard, a Sorbonne és Oxford, számos nemzetközi kitüntetésben is részesült. A Stern magazin 2013. decemberi felmérése szerint a német közvélemény Helmut Schmidtet tartotta a második világháború utáni korszak legjelentősebb kancellárjának.

Az erős dohányos, idős politikus az utóbbi években több egészségügyi problémával küzdött. 2002-ben súlyos szívinfarktuson esett át, nyitott szívműtétet kellett rajta elvégezni. Megromlott a látása és a hallása, járási nehézségei miatt 2009-ben kerekesszékbe kényszerült. Szeptember 1-jén érelzáródás miatt került a hamburgi klinika intenzív osztályára, orvosai műtétet is kilátásba helyeztek.