Meghalt Harper Lee

Fotó: Getty Images / Chip Somodevilla

-

Az amerikai írónő legjelentősebb regénye az 1960-ban megjelent Ne bántsátok a feketerigót!, a polgárjogi harcok egyik klasszikus szövege. Tavaly jelent meg a történet elveszettnek hitt folytatása, Menj, állíts őrt! címmel. Lee 89 évesen hunyt el alabamai otthonában.


Harper Lee 1926-ban született az alabamai Monroeville-ben. A negyvenes évek végén New Yorkba költözött, novellákat írt, majd visszatért Alabamába, ahol aztán élete végéig lakott.


1960-ban jelent meg első regénye, a Ne bántsátok a feketerigót! (To Kill the Mockingbird), amely - köszönhetően a két évvel később bemutatott, Gregory Peck főszereplésével készült moziváltozatnak is - az amerikai irodalom klasszikus regényévé, iskolai tananyaggá vált.A történet főszereplője Atticus Finch ügyvéd, akinek egy fekete fiút kell védenie a bíróságon, abban a korban, amikor az amerikai Délen egy színes bőrű embernek nem nagyon lehetett igazsága a törvény előtt. A regény elbeszélője Finch kislánya, aki bevallottan önéletrajzi ihletésű figura - Lee részben az ügyvéd alakját is saját édesapjáról mintázta.

A Ne bántsátok a feketerigót! rövid idő alatt a hatvanas évek polgárjogi mozgalmának kulcsműve lett, Lee viszont a könyv sikere után ritkábban állt nyilvánosság elé.


Harper Lee


Az írónő neve két éve vált újra népszerűvé a sajtóban, mikor kiderült, hogy megtalálták második regénye, a Menj, állíts őrt! (Go Set a Watchman) elveszettnek hitt kéziratát. A regény eredetileg a Ne bántsátok a feketerigót! első változataként született meg, majd Lee inkább annak folytatásaként fejezte be. 2015-ös megjelenése után a könyv azonnal a bestseller-listák élére ugrott, és élénk visszhangot kapott, hogy Atticus Finch ebben a történetben rasszista figuraként tér vissza.A Menj, állíts őrt! ellentmondásairól és Harper Lee jelentőségéről ebben a cikkünkben írtunk.