Meghalt Hans-Dietrich Genscher

Fotó: DPA / MATTHIAS BALK

-

Az Európa keleti és nyugati felét elválasztó vasfüggöny egyik lebontója 89 éves volt.


Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter jelentős szerepet játszott Németország újraegyesítésében. A német Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa irodájának közleménye szerint szív- és keringési elégtelenség következtében hunyt el péntekre virradó éjjel.


Németország újraegyesítésében Genscher és Helmut Kohl kancellár 1990. február 10-ei, moszkvai tárgyalásai hozták az áttörést, amikor az akkori Szovjetunió élén álló Mihail Gorbacsov beleegyezett az NDK megszűnésébe.

A kelet-európai változásokra már 1980-ban reagált: Lengyelországba látogatott, hogy találkozzon Szolidaritás vezetőjével, Lech Walesával, aki később, a rendszerváltás után lengyel államfő lett. Amikor pedig a kelet-európai országok, köztük Csehszlovákia és Lengyelország nagykövetségire kezdtek bemenekülni néhányan, Genscher a prágai német nagykövetség erkélyéről mondott beszédet, amelyet a német újraegyesítés mérföldköveként tartanak számon.

Hans-Dietrich Genscher a magyar-osztrák határon húzódó vasfüggöny lebontására néhány évvel ezelőtt úgy emlékezett vissza, hogy Magyarország az 1989-es eseményekben döntő, sőt talán a legdöntőbb szerepet töltötte be. "Magyarország történelmi döntést hozott. Többé nem volt hajlandó arra, hogy lezárja határait olyan emberek előtt, akik nem akartak mást, csak azt, hogy szabadságban éljenek" - jelentette ki.