Meghalt Haás Vander Péter

Fotó: MTI / Kollányi Péter

-

Hosszan tartó betegség után, 52 éves korában elhunyt Haás Vander Péter – értesült a Színház.hu.


Haás Vander Péter 1989-től, a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a József Attila Színházban játszott egy évig.

1990–1994 között az Arany János Színház, majd 1994-től a Tivoli Színház színésze volt.

1996-tól a teátrum megszüntetéséig a Budapesti Kamaraszínházban játszott, a Wikipédia szerint 81 darabban kapott szerepet.

Több mint húsz éve szinkronizált, nagyon sok sorozatban (többek között a a Doctor Who-ban A Doktor, a Dexterben Dexter Morgan, a Lostban Desmond David Hume magyar hangja volt), illetve számos filmben is lehetett hallani a hangját, itt van néhány filmrészlet.

2013-ban az Origónak azt mondta: „Az mindig egy nagy öröm, amikor egy már korábban bejáratott színészhez hívnak. Egyrészt, mert amikor beszélgetek különböző emberekkel, azt hallom, hogy nekik is sokat számít, amikor valakinek a megszokott magyar hangját hallják. Másrészt mert ezeket a színészeket, mint például Tim Robbinst, már megkedveltem. De az igazán nagy öröm számomra az, amikor felhívnak, hogy holnap kellenék hozzá, és kénytelen vagyok idő hiányában nemet mondani, akkor nem mást keresnek gyorsan, hanem megkérdezik, hogy rendben, mikor érnék rá. Ezek nagy dolgok.”