Meghalt Günter Grass

Fotó: AFP / JOHN MACDOUGALL

-

A bádogdob Nobel-díjas szerzője 87 évet élt.


Günter Grass a lengyelországi Gdanskban született 1927-ben, akkoriban a várost Danzignak hívták. 15 évesen jelentkezett a német hadseregbe, de nem vették fel. A háború vége felé kapott behívót, majd megsebesült, végül amerikai hadifogságban volt 1946-ig. Grass Waffen SS-tagsága miatt évtizedekkel később Lech Walesa amúgy követelte, hogy vonják vissza Grasstól gdanski díszpolgárságát, de végül - az író a városnak írt megbánó írása után - visszakozott.

A háború után a Düsseldorfi Művészeti Akadémián tanult szobrászatot és grafikát, a képzőművészettel párhuzamosan kezdett írással is foglalkozni. Később több könyvét maga illusztrálta, illetve könyvborítóit is gyakran maga tervezte.

Az ötvenes években csatlakozott a Gruppe 47 csoporthoz, amely a háború többek között a náci múlt terhétől akarta megszabadítani és megújítani a német irodalmat. Eleinte főleg színházi darabokat és verseket írt, illetve rövid prózai szövegeket, fő témája kezdettől fogva a nemzetiszocialista múlttal való szembenézés. Első verseskötete A széltyúkok előnyei címmel jelent meg.

1959-ben jelent meg első és máig legismertebb regénye, A bádogdob, amelyből húsz évvel később Volker Schlöndorff rendezett filmet. A bádogdob a háborús felelősséget feldolgozó Németország egyik első (ezáltal szimbolikus) és legjelentősebb irodalmi műve. A bádogdob az 1961-es Macska és egérrel, illetve az 1963-as Kutyaévekkel együtt alkotja a Danzigi trilógiát.

1969-es Helyileg érzéstelenítve című regénye már a vietnami háború elleni tiltakozás jegyében született, 1977-es A hal című regénye idején pedig már világhírű író, egy év alatt 600 ezer példány fogy az új művéből. Politikai szerepet is vállalt a hatvanas évektől kezdve, a szociáldemokrata SPD támogatója lett, egy időben Willy Brandt beszédeinek írója is.

1999-ben kapott irodalmi Nobel-díjat. 2004-ben felolvasást tartott a Budapesti Könyvfesztiválon, majd Kertész Imrével vett részt egy közös pódiumbeszélgetésen.

Az elmúlt négy évtizedben folyamatosan jelentek meg magyarul regényei, drámái, versei és elbeszélései, utolsó regénye 2010-ben jelent meg Grimms Wörter. Eine Liebeserklärung címmel, nem fordították le magyarra. Ugyanabban az évben könyv jelent meg a Grassról szóló Stasai-aktákról.

Günter Grass április 13-án halt meg, 87 évet élt. Lent nézhető meg vele egy átfogó, 2013-as interjú, benne politikai szerepvállalásáról, életéről és műveiről is beszél.