Meghalt Gerold László

-

Az irodalom- és színháztörténész egyetemi tanár 76 éves volt.


Rövid és súlyos betegségben, 76 éves korában elhunyt Gerold László vajdasági irodalom- és színháztörténész, színikritikus, egyetemi tanár. Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv és irodalom tanszékén szerzett diplomát 1963-ban. A Magyar Szó munkatársa és kritikusaként, majd a Híd folyóirat szerkesztőjeként, illetve főszerkesztőjeként dolgozott. 1971-től 2008-as nyugdíjba vonulásáig az Újvidéki Egyetem magyar tanszékén tanított. 1983 és 1991 között tanszékvezető volt, vendégtanárként Belgrádban és Zomborban is tanított.

Munkásságával kiérdemelte a Szenteleky Kornél irodalmi díjat, a Híd irodalmi díjat és a Palládium-díjat, amelyet az irodalom, a tudomány és a képzőművészet területen elért kiemelkedő teljesítményekért adnak át. Tagja volt minden jelentősebb irodalmi csoportnak és a Vajdasági Íróegyesületnek. 2002 és 2009 között a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács, a vajdasági magyarság 35 tagú kisebbségi önkormányzatának is tagja volt.

Legjelentősebb műveinek a Jugoszláviai magyar irodalmi lexikon 1918–2000, majd a Vajdasági magyar irodalmi lexikon 1918–2014 összeállítását, illetve a szabadkai színjátszás történetéről szóló könyveit tartják, számos színikritikai, szociográfiai és esszékötete jelent meg.