Meghalt Gabriel García Márquez

Fotó: Europress/AFP/Yuri Cortez / Europress/AFP/Yuri Cortez

-

A mágikus realizmus megteremtőjét és legnagyobb mesterét, az 1982-es Nobel-díjas kolumbiai írót 87 évesen érte a halál mexikóvárosi otthonában. Gabriel García Márquezt széles körben a legnépszerűbb spanyol nyelvű írónak tartják a 17. században élt Miguel de Cervantes – a Don Quijote szerzője – óta.


Márquez 1927. március 6-án született Kolumbiában. A mágikus realizmus megteremtője Száz év magány című regényével lett világhírű: az 1967-es mű magyarul 1971-ben jelent meg Székács Vera fordításában. A Buendía-család több generációjának történetét elbeszélő műnek sem az idővezetése, sem a szereplői nem bogozhatók ki könnyen: a családtagok gyakran viselik ugyanazt a nevet, és mindegyikük életében nagy szerepet kap a címben is jelzett magány. A valóság szürreális elemekkel keveredik ebben az epikus műben, ami a spanyol nyelv használatának módját tekintve is különleges. Több művét is megfilmesítették: 2007-ben Mike Newell rendezte meg a Szerelem a kolera idejént, 2009-ben pedig A szerelemről és más démonokról című Márquez-mű került a mozikba, Hilda Hidalgo rendezésében. Márquez első műveit az ötvenes években publikálta, és meghatározó volt számára William Faulkner munkássága. Gyermekkori élményei átütnek művein: fantasztikum és humor jellemző regényeire. 1982-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat regényeiért és novelláiért. Önéletrajzi könyvét 2002-ben adta ki, ez nálunk Azért éljek, hogy elmeséljem az életemet címmel jelent meg. Ismert művei még a Baljós óra (1962), az Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája (1981) és a Bánatos kurváim emlékezete (2004).


Azért élek, hogy elmeséljem az életemet

"Az élet nem az, amit az ember átélt, hanem az, amire visszaemlékszik, és ahogy visszaemlékszik rá, amikor el akarja mesélni."

Regis Debray francia író és Danielle Mitterrand francia first lady köszönti a Nobel-díjas Márquezt Regis Debray francia író és Danielle Mitterrand francia first lady köszönti a Nobel-díjas Márquezt 1982-ben nem csak Nobel-díjat kapott, a Cannes-i filmfesztivál zsűrijébe is bekerült 1982-ben nem csak Nobel-díjat kapott, a Cannes-i filmfesztivál zsűrijébe is bekerült Tudósítóként az 1987-es Moszkvai Filmfesztiválon Tudósítóként az 1987-es Moszkvai Filmfesztiválon A szintén Nobel-díjas José Saramagóval A szintén Nobel-díjas José Saramagóval Élete során többször járt Kubában és többször beszélt Fidel Castroval Élete során többször járt Kubában és többször beszélt Fidel Castroval 2007-ben feleségével Mercedes Barchával tért vissza húsz éve nem látott szülőfalujába 2007-ben feleségével Mercedes Barchával tért vissza húsz éve nem látott szülőfalujába A látogatásból természetesen népünnepély lett A látogatásból természetesen népünnepély lett

Megakadályozta a világ varázstalanítását

Az 1967-es megjelenése után instant világsikerré váló Száz év magány azzal is megismertette a mágikus realizmust, aki korábban nem találkozott ezzel az irányzattal. A valóság szabályai ugyan nem válnak érvénytelenné, de azokon túlmutató erők is hatnak. A mágikus elemek ráadásul teljesen természetesnek hatnak a regény szereplői számára, maximum az olvasó döbben meg a megszokottól eltérő világon. "A legnagyobb problémám az volt, hogy eltöröljem a valóság és a fantasztikum közt húzódó demarkációs vonalat" - mondta regényéről a Primera Plana argentin magazinnak.


"Mindig tudtam, hogy író leszek"

Oprah műsorába nem ment el interjút adni, Yves Billon és Mauricio Martinez-Cavard kamerája előtt azonban elmesélte az életét. Az eredetileg videokazettán kiadott életrajzi film néhány napja került fel az internetre, a Vimeóról vásárolható meg.