Meghalt Franca Sozzani

-

Az olasz Vogue főszerkesztője 66 éves volt.


A nemzetközi divatvilág legendás alakja, Franca Sozzani 66 éves korában hunyt el. 28 évig volt olasz Vogue főszerkesztője. Sozzani egy éven betegeskedés után rákban halt meg Milánóban.

A legfontosabb olasz divatmagazin, a Vogue élén 1988 óta állt. Talán nem ismerték annyian a nevét a világon, mint Anna Wintourét, az amerikai Vogue főszerkesztőjét, de Franca Sozzani az olasz divatvilág legmeghatározóbb alakja volt. Wintour azt írta róla: "ő volt a legszorgalmasabb ember, akit ismertem, irigylésre méltó, mennyi mindennel volt képes egyszerre foglalkozni".

Marc Jacobs divattervező az írta az Instagramon: "hiányozni fog az a hihetetlen sok


ötlet és munka, amivel a divat világát gazdagította".

Világhírű fotósokkal - Bruce Weberrel, Paolo Roversivel és Steven Meisellel - dolgozott együtt annak a magazinnak, melynek úttörő látványvilága nem egyszer provokált vitákat: 2008-ban teljesen fekete-fehér számot adott ki, benne kizárólag fekete bőrű modellekkel, ez volt a The Black Issue. Háromszor kellett újranyomni.

Három évvel később plus size számot jelentetett meg. Ő volt az első, aki valóságshow-sztárt tett címlapra, Kim Kardashiant, ezzel két évvel megelőzte az amerikai Vogue-ot.

Sozzani döntései akkor váltottak ki a legtöbb ellenérzést, amikor a divat kereskedelmi természete a testképpel és a nemekről szóló kérdésekkel került összetűzésbe: 2005-ben például olyan fotózást szervezett, melyben plasztikai műtéten átesett modellek szerepeltek, 2014-ben, amikor Olaszországban sok szó esett a párkapcsolati erőszakról, egy fotósorozaton késes férfiak elől menekülő nők szerepeltek.


A divat valójában nem a ruhákról szól, hanem az életről"

- mondta.

Ugyan a Sozzani-fél Vogue erőteljes volt és hangos, ő maga szolid külsejéről volt ismert, leginkább az ötvenes években divatos bő szoknyákat viselt fehér blúzzal, kis gyémánt fülbevalóval.