Meghalt Fejes Endre

Forrás: tvmusor.hu

-

A Rozsdatemető és a Jó estét nyár, jó estét szerelem szerzője kilencvenegy éves volt.


Augusztus 25-én, kilencvenegy éves korában kedden elhunyt Fejes Endre Kossuth- és József Attila-díjas író.

A Vígszínház honlapján található életrajz szerint Fejes Endre Budapesten született 1923-ban. 1944-ben besorozták, de megszökött a hadseregből. 1945 őszétől 1949-ig munkásként, bányászként dolgozott Nyugat-Európa különböző országaiban. Hazatérése után Budapesten az angyalföldi Bosch-gyárban helyezkedett el esztergályosként. 1951-ben megpróbált emigrálni, de elkapták, és nyolc hónapra Kistarcsára internálták. Szabadulása után gyári segédmunkásként helyezkedett el, majd ismét esztergályosként dolgozott.

1955-ben kezdett publikálni irodalmi folyóiratokban. Első írásait két kötetben gyűjtötte össze: az 1958-ban megjelent A hazudósban és a Vidám cimborákban, amely csak 1966-ban látott napvilágot.

1962-ben jelent meg Rozsdatemető című regénye, amellyel rögtön híressé vált, a művet több mint harminc nyelvre lefordították, a regényből készült színdarabot 1963-ban mutatták be. A tárgyilagos hangvételű családregény a történelem peremén élő külvárosi Hábetler család több generációjának történetét meséli el az első világháborútól az 1960-as évek elejéig.

A hatvanas évek végétől kezdve Fejes a magyar színpadok kedvelt szerzője lett, a munkások, kisemberek világát bemutató színdarabjait (Mocorgó, Cserepes Margit házassága, Vigyori, Vonó Ignác, Az angyalarcú) sorra játszották a színházak.

Másik legnépszerűbb műve az 1969-ben megjelent Jó estét nyár, jó estét szerelem című regény, amely egy megtörtént bűnesetet dolgozott fel: egy fiatal lakatos magát görög diplomatának kiadva, tört magyar nyelven beszélve, havi fizetését luxuséttermekben néhány nap alatt elköltve bolondította a lányokat, akik házasságról és külföldi életről álmodtak.

A regényből '72-ben tévéfilm készült (fenti képünkön ebből látható egy kocka), később Fejes Endre színdarabbá dolgozta át, majd Presser Gáborral közösen elkészült a zenés változat is, amelyet Marton László rendezésében mutattak be 1977-ben. A darab új változatát a jövő héten tűzi műsorra a Vígszínház Szász János rendezésében.

Fejes önálló kötettel utoljára a kilencvenes évek közepén jelentkezett. Lemaradt angyalok címmel elbeszéléseit közölte, majd Szabadlábon címmel saját válogatásában adott közre novellákat és regényrészleteket.

Művei itt olvashatók.