Meghalt Fats Domino

Forrás: � P. Ullman / Roger-Viollet

-

A rock and roll úttörője 89 éves volt.


Meghalt a rhythm and blues egyik legnagyobb egyénisége, a rock and roll úttörője. Fats Domino zongorajátéka és lágy baritonja megváltoztatta a könnyűzenét. A zenészt 89 éves korában, kedden érte halál – mondta Mark Bone, a louisianai Jefferson megye halottkémi hivatalából.

Pályafutása alatt több mint 110 millió lemezt adott el. Legnagyobb sikerei között tartják számon a Blueberry Hill, a Walkin To New Orleans, az Ain’t That a Shame, a Jambalaya, az I’m Ready, a Mardi Gras in New Orleans, a Let The Four Winds Blow és a Blue Monday című dalokat.Fats Domino az első 10 zenész között volt, akik helyet kaptak a Rock and Roll Halhatatlanok Csarnokában. A Blueberry Hill című dal 1956-ban megjelent Domino-változatát az amerikai Kongresszusi Könyvtár történelmi dalfelvételei közé választották, és ott van a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 dala között.

Fats Domino Antoine Dominique Domino néven született New Orleansban 1928. február 26-án. Nyolc testvére született, édesapja hegedűs volt. Tízéves korától zenélt, a negyvenes évek végén vették lemezre The Fat Man dalát. Dave Bartholomew együttesével énekelt és zongorázott, aki jó néhány dalának szerzője, társszerzője volt.Dalaira akkor figyeltek fel, amikor az 50-es évek derekán kitört a rock and roll-őrület. Fats Domino a New Orleans-i rhythm and bluest ültette át a rock and roll világába. Dalait sokan énekelték, köztük a Beatles, Paul MCartney és John Lennon szólóban, Dave Clark Five, Little Richard és Pat Boone.

2005-ben a Katrina hurrikán elpusztította New Orleans-i otthonát, ő maga is életveszélyben volt. Felesége, Rosemary, akivel több mint 50 éven át éltek együtt, 2008-ban meghalt. Nyolc gyermeket neveltek fel New Orleansban.

Az 1990-es években Budapesten is fellépett. Amikor 1998-ban Chuck Berry, Little Richard és Jerry Lee Lewis Budapesten koncertezett, ő maga is jött volna, de megbetegedett.