Meghalt F. Nagy Angéla

Fotó: MTI/MTVA / Varga György / MTI/MTVA / Varga György

-

Az újságíró, gasztronómus szakíró nemzedékeket tanított főzni és étkezni.


A Magyar Konyha egykori főszerkesztője, F. Nagy Angéla Aranytollas újságíró, gasztronómus szakíró 90. évében hunyt el. Generációkat tanított meg a polgári konyha alapvető fogásaira. Életművének minden darabja az arisztokrata-polgári étkezéskultúra és a magyar gasztronómia legnemesebb hagyományaihoz kötődik.

Kultúrtörténeti fűszerezéssel tálalt írásait elsőként a Magyar Nemzet közölte, majd rövid kitérővel az Újítók Lapjánál helyezkedett el, később második, orvos férje révén a Medicina Kiadóhoz került. A hetvenes évek végétől 16 éven át volt főszerkesztője a Magyar Konyhának és saját rovatot vezetett a Nők Lapjában. Több milliós példányszámban eladott 25 szakácskönyvéből generációk tanultak meg főzni, különösen a Család szakácskönyve az, amelyet mindenki ismer.

A szegénységet és a gazdaságot is stílusosan kell megélni – vallotta meg ars poeticáját F. Nagy Angéla az Isten fizesse meg! című kötetben megjelent interjúban.

A Magyar Konyha egykori főszerkesztőjének, Örkény István volt feleségének a gazdagságot sosem a pénz jelentette, hanem a család, az ízlés, a műveltség, a barátok, a gyökerek, a kitartás és a kultúra – áll a család közleményében.