Meghalt Ernst Fuchs

Fotó: DPA / Ursula D˛ren

-

A fantasztikus realizmus kulcsfigurája, illetve a második világháború utáni osztrák képzőművészet egyik legtekintélyesebb alakja 85 évet élt.


A festményei és szobrai mellett színpadi díszleteiről, könyveiről, verseiről, zeneműveiről, építészeti terveiről és designjairól is ismert művész egy zsidó használtcikk-kereskedő és egy katolikus varrónő egyetlen gyermekeként született 1930-ban. Apja a nácizmus elől Sanghajba menekült, több rokona elpusztult a háborúban.


Ernst Fuchs


Már 15 évesen felvették a Bécsi Képzőművészeti Akadémiára. 1946-ban a Fantasztikus Realizmus Bécsi Iskolája alapítói között volt. Művei a szürrealizmushoz és a manierizmushoz is köthetők, témái a keresztény és zsidó szimbolikától az álmokon és víziókon át a gótikáig és a reneszánszig terjedtek.

Becslések szerint félezer olajképet és ugyanennyi rézkarcot, illetve litográfiát hagyott maga után. A jeruzsálemi Elszenderülés bencés apátságban 1957-ben kezdte el egyik legmonumentálisabb művét, az Utolsó vacsorát, amelyen évtizedeken át dolgozott.


A Szent Jakab-templom belsője Thal városában


Hét nőtől 16 gyermeke született. Garázsában több aranyozott Rolls Royce is állt, az egyiket maga rendezte be intarziákkal. Bécs egyik külső kerületében 1972-ben megvásárolt egy Otto Wagner által 1888-ban épített grandiózus villát, amelyet felújított és magánmúzeummá alakított a lent látható módon, ma ez az Ernst Fuchs Magánalapítvány székhelye.